Mailing do szkół

• Autor wątku Autor wątku merlinmonroł
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merlinmonroł

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Mam pytanie, dotyczące przesyłania "niezamówionych ofert handlowych". Wiem, że bez zapytania nie wolno przesyłać ofert do osób prywatnych czy firm. A jak jest z placówkami publicznymi, takimi jak szkoły czy przedszkola? Chodzi mi o wysłanie informacji bez ceny, ale z opisem i odnośnikiem do strony internetowej (na niej też nie ma cen) na ogólne - szkolne skrzynki mailowe. Czy to też jest nielegalne? Jeśli tak, to co zrobić, żeby przesłać takie oferty (poza zapytaniem wstępnym)? Na jakich zasadach ów mailing wysyłają ogłaszające się w Internecie firmy?

Ale ustawa, która o tym mówi, używa określenia "oznaczony odbiorca" a nie firma czy osoba prywatna.

Ok, czyli bez zapytania też nie mogę.

A czy legalne jest wysyłanie swoim klientom (adresy mailowe z wizytówek czy wcześniejszej mailowej korespondencji) życzeń świątecznych? Same życzenia, nazwa firmy i dane kontaktowe, adres strony internetowej? Chciałabym im jakoś o sobie przypomnieć.

A czy legalne jest wysyłanie swoim klientom (adresy mailowe z wizytówek czy wcześniejszej mailowej korespondencji) życzeń świątecznych? Same życzenia, nazwa firmy i dane kontaktowe, adres strony internetowej?
Jeśli adres prowadzi do strony z informacją handlową to można już to uznać za spam.

Chciałabym im jakoś o sobie przypomnieć.
To wyślij zapytanie czy zgadzają się na przesłanie informacji handlowej albo wysyłaj życzenia z samą nazwą firmy. "Wierni" klienci na pewno sami zajrzą na stronę po jej odszukaniu.

Ostatnia edycja:
gryffinian napisał:
(...) ustawa, (...)używa określenia "oznaczony odbiorca" a nie firma czy osoba prywatna.

Faktycznie, tak było do dnia 21 stycznia 2013 roku, potem weszła w życie nowelizacja art. 10 ust. 1 uśude.

Przepis prawny:

Art. 10
1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy będącego osobą fizyczną za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.

corporate'owiec napisał:
Faktycznie, tak było do dnia 21 stycznia 2013 roku, potem weszła w życie nowelizacja art. 10 ust. 1 uśude.

Przepis prawny:

Art. 10
1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy będącego osobą fizyczną za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.

Co to zmienia w praktyce?

Osoba fizyczna to określenie stosowane do człowieka (czyli nie są osobami fizycznymi np firmy i instytucje) - wychodziłoby zatem, że do szkół można pisać.

@corporate'owiec - dzięki za sprostowanie - sam nie wiedziałem ;)

Nie można uznać wysłania maila z ofertą do spółek, czy szkół jako wykroczenia określonego w art. 24 uśude.

Moje osobiste zdanie na temat interpretacji znowelizowanego art. 10 uśude (uwzględniające brzmienie uzasadnienia do rządowego projektu) jest nawet nieco radykalniejsze - przepis ten chroni jedynie osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej, wysłanie maila na adres firmowy bez uprzedniej zgody będzie bowiem stanowiło skierowanie komunikatu do podmiotu gospodarki narodowej w rozumieniu ustawy o statystyce publicznej, a że celem ustawodawcy nowelizującego art. 10 uśude było ułatwienie obrotu między przedsiębiorcami - również takie zachowanie nie będzie stanowiło wykroczenia określonego w art. 24 uśude.

Ale nie należy zapominać o możliwości potraktowania oferty/reklamy jako czynu nieuczciwej konkurencji w rozumieniu art. 16 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - ale o tym, że ten przepis nie jest skutecznie egzekwowany można przekonać się choćby włączając telewizor...

Witajcie,
Jak ma sie obecnie wysylka mailingowa na adresy sekretariatow szkol? mozna / nie mozna?

Ale mozna chyba wyslac zapytanie czy zgodza sie na kontakt i przeslanie oferty.

Powrót