majątek osobisty i dwa testamenty

• Autor wątku Autor wątku hankers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hankers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam kilka pytań odnośnie spraw spadkowych, postaram się po krótce opisać problem.
30-sto letnie małżeństwo w wieku 84 lat, babcia od 8 lat choruje na otępienie naczyniowe a dziadek zmarł tydzień temu posiadając dom usytułowany na działce która była majątkiem osobistym dziadka.
W trakcie budowy domu pierwsza żona zginęła w wypadku i do dnia dzisiejszego jest w księgach wieczystych działki. W 2009 roku dziadek w trakcie poważnej choroby sporządził testament notarialny i cały spadek postanowił przekazać na babcię.
Na początku tego roku choroba dziadka nawróciła i ze względu na dużą odległość z naszej strony opiekę podjęła siostra dziadka (tj. siostry syn z małżonką) testament o którym miałem wiedzę i był schowany w domu dziadka zniknął
i jeszcze przed śmiercią dziadka gdzie nie było już z nim kontaktu, opiekunowie stwierdzili że dziadek wyraził swoją wolę co do majątku i że sporządzili testament ustny w obecności trzech świadków z rodziny.
Do dnia dzisiejszego nie mają wiedzy że udało nam się uzyskać dane testamentu (nr testamentu, data sporządzenia, Imię i nazwisko notariusza)
Pytanie pierwsze: Kto w takiej sytuacji powinien mieć klucze i dostęp do domu rachunki itp.? Babcia żyje ale zabraliśmy ją do naszego domu. Na chwile obecną klucze posiada strona Dziadka, dodam że dziadek nie posiadał dzieci
ma 2 lub 3 żyjące siostry.
Pytanie drugie: wobec babci będzie wystosowany wniosek o ubezwłasnowolnienie i co jeżeli nie zdążymy ubezwłasnowolnić babci do czasu rozprawy spadkowej? wniosek o ubezwłasnowolnienie będzie sporządzony przez syna.
Pytanie trzecie: kto kwalifikuje się do spadku?
Pytanie czwarte: wczoraj udało mi się odzyskać dane do zaginionego oryginału testamentu, czy powinienem zgłosić ten fakt do Sądu jak najszybciej i czy powinienem poinformować
o testamencie ustnym o którym mam wiedzę?
dziękuję za odpowiedzi... pozdrawiam

Powrót