Majątek osobisty

• Autor wątku Autor wątku konkol123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konkol123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam.
Mój dziadek w 1960r. Zakładając księgi wieczysta w umowie ze Skarbem Państwa oświadczył, iż mimo małżeństwa z mają babcią nie popisał z nią majątkowej umowy małżeńskiej i działka jest jego majątkiem osobistym. W aktach kw nie ma żadnego dowodu na rozdzielność majątkowa. Czy istnieje możliwość stwierdzenia że był to majątek wspólny?

W jaki sposób nabył te nieruchomość ? Spadek? Przed ślubem?

W trakcie małżeństwa zakupił prawo do użytkowania wieczystego od państwa.

Po śmierci dziadka babcia złożyła oświadczenie do urzędu skarbowego że mieli wspólnotę małżeńska i zapłaciła jedynie podatek od połowy majatku nie od calosci

Z Kodeksu rodzinnego z 1950 r., który obowiązywał w dacie nabycia przez pana dziadka, wynika domniemanie przynależności nabytego składnika do majątku wspólnego małżonków. Oświadczenie jednego z małżonków nie mogło modyfikować tej zasady. Z tego można wnioskować, że od początku był to majątek wspólny pana dziadków.

A czy nie minęło zbyt wiele czasu? Czy potrzebuje jakiś dowodów? Mam jedyni akt slubu

konkol123 napisał:
A czy nie minęło zbyt wiele czasu? Czy potrzebuje jakiś dowodów? Mam jedyni akt slubu
Wspólność majątkowa wynikała z ustawy czyli z samego zawarcia związku małżeńskiego. Dopiero umową majątkową zawartą przez małżonków lub na skutek określonych orzeczeń sądowych zaczyna obowiązywać ustrój rozdzielności majątkowej.

Czyli jeżeli przy aktach spraw kw nie ma takich orzeczeń sądu ani umów małżeńskich to mam szanse to sprostować mimo upływu 64 lat?

Ostatnia edycja:
konkol123 napisał:
to mam szanse to sprostować mimo upływu 64 lat?
Wniosek o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym można złożyć niezależnie od upływu czasu. Problem może się pojawić na etapie kto jest legitymowany czynnie i biernie do występowania w takiej sprawie. W tej sytuacji może Pan rozważyć skorzystanie z pomocy prawnej "na żywo".

W wyniku rozstrzygnięcia, iż był to majątek wspólny mój wuj posiadał by jedynie 7,5% udziału w spadku a na ten moment ma 23%. Ani mój dziadek ani babcia nie żyją. Czy jest możliwość wyznaczenia stron sporu?

konkol123 napisał:
Czy jest możliwość wyznaczenia stron sporu?
Jest - pozwanym byłby pana wuj a powodem Pan jeżeli na skutek tej żądanej zmiany pana prawa miałyby być wpisane do księgi.

Powrót