majątk osobisty a kredyt na ten cel !!!

• Autor wątku Autor wątku soniq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soniq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
§ 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9.

odnośnie powyższego mam pytanie...
Czy jeśli mąż kupuje mieszkanie które będzie stanowiło jego osobistą własność to czy przy zawarciu umowy kredytowej na zakup powyższego mieszkania jest konieczna moja obecność?????[/b]

Nie jest konieczna Pani obecnosc, ale jesli wyrazi Pani zgodę na zawarcie umowy kredytu to bedzie mozliwosc zastosowania art 41 § 1 :
"§ 1. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia także z majątku wspólnego małżonków."\

A skad pewnosc ze zakupione mieszkanie bedzie majatkiem odrebnym męza?

Bardzo dziękuję za odpowiedź..
O zakupie do majątku osobistego mówi spisany akt notarialny na podstawie którego mąż będzie ubiegał się o kredyt.
Teraz rysuje mi się jeszcze jedno zapytanie, czy jeżeli wyraziłam w akcie zgodę na powyższą formę zakupu (do majątku odrębnego) czy w tej sytuacji muszę widnieć na wniosku o kredyt ?? I czy w razie kiedy bym wyraziła zgodę to czy odpowiadam też moim majątkiem odrębnym??? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Ustawa okresla jakie przedmioty naleza do majatku osobistego, a jakie do wspolnego. Chyba ze akt notarialny, o ktorym Pani mowi to umowa majatkowa malzenska. Umowa taka jest skuteczna wobec wierzyciela (w tym przypadku banku) jesli wiedzial o jej zawarciu i rodzaju. Czyli Pani nie musi byc obecna, wystarczy ze maz zapozna bank z trescią takiej umowy. Ewentualna Pani zgoda na kredyt spowoduje tylko odpowiedzialnosc całym majatkiem wspolnym, Pani majatek osobisty pozostanie poza odpowiedzialnoscią :)

:) hmmm więc idąc dalej ...
jeśli rodzice dali nam w akcie darowizny plac, którego mąż się zrzekł na moją korzyść (też aktem darowizny) to to jest mój majątek osobisty czy nie?
bo właściwie już nie wiem... :(

i tu sie zaczyna spor w doktrynie w przedmiocie dopuszczalnosci przesunięc z majatku wspolnego do majatku osobistego.
generalnie wskazuje sie na swobode umów, ale oczywiscie trzeba pamietac o przepisach chroniących wierzycieli przed dzialaniami na ich niekorzysc.. niektorzy uwazają tez ze przesuniecie istotnych elementow majatku wspolnego (np nieruchomosci) wymaga zawarcia umowy majatkowo-malzenskiej.
i tez zalezy w jaki jest ustroj majatkowy, ustawowa wspolnosc, czy ktorys z ustrojow umownych. przesuniecia z majatku wspolnego do osobistego nie mogą prowadzic do faktycznego podzału majatku wspolnego, chyba ze jest rozdzielnosc majatkowa.
Podsumowując to moim zdaniem skutek inter partes (miedzy stronami umowy darowizny) bedzie osiagniety, natomiast wierzyciele mogą miec kilka furtek zeby ewentualnie dobrać sie do takiego placu :P

:wow: hmmm nie pocieszające ;) no ale cóż... coś trzeba począć...
Bardzo dziękuję za wskazówki :)
tylko co dalej :what:

rozumiem że bezpieczniej dla placu byłoby żebym "nie widniała" na wniosku o kredyt...

bezpieczniej dla całego majatku wspolnego, czyli dla Pani wynagrodzenia za prace lub innych dochodow tez :)

Bardzo dziękuję za rozmowę. Wszystkie sugestie są dla mnie bardzo cenne.
Życzę samych mądrych rozwiązań :) Panu i sobie też;)
pozdrawiam

Powrót