makieta budynków prywatnych/publicznych - czy wolno umieścić na stronie www?

• Autor wątku Autor wątku Radko7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radko7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

Bardzo proszę o pomoc, czy prawo zezwala mi na umieszczenie na mojej komercyjnej stronie www wykonanych przeze mnie makiet 3d różnych obiektów/budynków i czy jest tu jakieś rozróżnienie na budynki prywatne / publiczne. Chciałbym sprzedawać właścicielom/zarządom makiety 3d ich budynków, ale wcześniej, przed uruchomieniem sprzedaży mieć możliwość zaprezentowania ich na stronie www (publicznie dostępnej), np. centrum handlowe, stacja dealerska smochodów, dudynek mieszkalny, obiekt zabytkowy (np. Zamek Królewski), ratusz miejski, stadion piłkarski, itd.

Zaznaczam, że nie chcę zarabiać na sprzedarzy makiet obiektów z logo firmy bez zgody tej firmy, chodzi mi tylko o umieszczenie zdjęcia projektu na stronie. Czy jeżeli obiekt nie miałby logo, a stanowiłby jedynie bryłę architektoniczną jakich wiele (budynek mieszkalny) to mógłbym? A jeżeli obiekt architektoniczny jest unikalny (bryła) ale włascicielem jest samorząd lub skarb państwa to można publikować zdjęcie wykonanego projektu na stronie?

Wszelkie podpowiedzi i wskazówki są cenne

Dziekuję!

Czy mogę wykonać przykładowe realizacje makiet i umieścić zdjęcia na stronie www?
np. makietę ratusza miejskiego?
makietę nowej inwestycji mieszkaniowej?
makietę hotelu z logo hotelu?
stadionu piłkarskiego?

Radko7 napisał:
... czy prawo zezwala mi na umieszczenie na mojej komercyjnej stronie www wykonanych przeze mnie makiet 3d różnych obiektów/budynków ...
Zacznij od zapoznania się z hasłem - opracowanie cudzego utworu.

Dziękuję LeszekS!

Jak rozumiem, w świetle ustawy o prawie autorskim, mam do czynienia z utworem architektoniczno-urbanistycznym. Właścicielem praw autorskich do utworu jest projektant-architekt i jeżeli upłynęło 70 lat od jego śmierci, to mogę nie tylko w dowolny sposób umieszczać zdjęcia makiet na stronie, ale również sprzedawać takie makiety.

Problem może być, jeżeli utwór jest chroniony prawem autorskim, tzn. nie upłyneło 70 lat od smierci autora.

W przypadku makiety wydaje mi się, że nie mamy do czynienia z "opracowaniem cudzego utworu" - gdyż nie stawiam konstrukcji budowlanej, lecz jedynie z "utworem inspirowanym" (utworem samoistnym). Moje makiety nie będą idealne w skali, gdyż są przeznaczone dla dzieci, a zatem dość uproszczone. Rozumiem, że jeżeli taka interpretacja byłaby właściwa, to mógłbym takie makiety sprzedawać bez zgody autora projektu architektonicznego. Być może problemem jest umieszczenie logo firmy na obiekcie? Może to jest regulowane innymi przepisami?

Jeżeli natomiast przyjmiemy interpretację, że mam do czynienia jednak z "opracowaniem cudzego utworu", to nie mógłbym bez zgody autora sprzedwać takich makiet. Ale może jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby umieścić zdjęcie takiej makiety na stronie www? Gdyż umieszczenie zdjęcia nie jest "wprowadzeniem utworu do obrotu w stosunkach zewnętrznych". Po prostu robię makietę do celów kolekcjonerskich i pokazuję swoją kolekcję.

Bardzo proszę o podpowiedź, czy mój kierunek myślenia jest właściwy albo na co jeszcze zwrócić uwagę...

a co z interpretacją, że taka makieta jest utworem inspirowanym, czyli samoistnym?

Czy każda makieta jest jedynie utworem inspirowanym - gdyż nie ma charakteru urbanistycznego, a jest jedynie tekturowym odwzorowaniem?

Czy raczej kwestią roztrzygającą może być jedynie stopień odwzorowania oryginału?
tzn. jakby makieta była kopią w zachowanej skali 1:100 to byłaby opracowaniem cudzego utworu, a makieta znacznie uproszczona, bez zachowania proporcji jest już jedynie utworem inspirowanym (samoistym)?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Radko7 napisał:
... W przypadku makiety wydaje mi się, że nie mamy do czynienia z "opracowaniem cudzego utworu" - gdyż nie stawiam konstrukcji budowlanej, ...
Opracowujesz cudzy projekt, a zdjęcie makiety może być uznane jako korzystanie z opracowania.

Powrót