Maksymalna ilość godzin w wieku 17 lat w technikum

• Autor wątku Autor wątku Fonari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fonari

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam ,

mam 17 lat uczęszczam do technikum informatycznego od 2 lat. W pierwszej klasie miałem lekcje w godzinach 8-14 , 9-15 nawet 9.45-15 , wszyscy byli zadowoleni ilością godzin nikt nie narzekał , jednak teraz gdy jestem już w drugiej nasze godziny są dość "nienormalne". To znaczy... w poniedziałki zamiast lekcji mam centrum kształcenia praktycznego (CKP) gdzie uczą mnie różnych kwalifikacji zawodowych od 9 do 13:30. Jednak we wtorek mam 9 lekcji (od 8.50 do 16:45) , następnie 8 godzin zajęć , w czwartki 10 lekcji (od 8 do 16:45) i we wtorki 7 godzin lekcyjnych. Na dodatek raz w miesiącu w SOBOTE mam wyjazdy do Poznania na wyższą uczelnią która TEŻ będzie nasz kształcić w kierunku kwalifikacji. Żeby było śmiesznie , połowę tych zajęć , nazwijmy ich dodatkowych mieliśmy zrealizować w I klasie , gdy ilość godzin była na prawdę mała.

Nauczyciel będący w CKP (patrz wyżej) stwierdził ,że 10 godzin w czwartek jest złamaniem prawa tzn. nielegalne jest siedzenie w szkole jeżeli mamy poniżej 18 roku życia. I tu nei chodzi o zgłaszanie szkoły do jakiś wyższych placówek ,tylko o prośbę rozłożenia lekcji chociażby w środę i piątki ,oraz zrezygnowanie z sobotnich wyjazdów. Może gdy pokaże paragraf , dyrekcja w końcu pozytywnie rozpatrzy nasze prośby.

Pozdrawiam i z góry przepraszam za chaotyczny tekst.

@Oczywiście poza CKP i wyjazdem do Poznania mamy również wiele godzin przedmiotów zawodowych

Powrót