Mała wspólnota mieszkaniowa

• Autor wątku Autor wątku skuter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skuter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich. Mam ogromny problem. Jestem właścicielem mieszkania w małej wspólnocie mieszkaniowej jak i sześciu moich sąsiadów. Z czego jeden nie płaci za mieszkanie i wyprowadził się nawet nie wiem dokąd ( brak jakiegokolwiek kontaktu ) Okazało się że w kamienicy trzeba pilnie wymienić instalację gazową. Czy jest jakaś możliwość wymiany instalacji bez zgody tej jednej osoby, i w późniejszym czasie też ją obciążyć kosztami. bo wiem że w małej wspólnocie jest potrzebne 100 % poparcia. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Niestety nie ma jasnej odpowiedzi,możecie albo remontować żeby uniknąć zagrożenia i modlić się, żeby nikt nie zaskarżył albo przyjać STATUT WSPÓLNOTY w którym będzie jasno określone części wspólne, regulacje z zakresu ustawy o własności lokali, jednak taki STATUT możecie wprowadzić w życie poprzez protokołowanie zebrania przez notariusza oraz przy zgodzie 100% właścicieli.

Tak więc sytuacja bez wyjścia,

Możecie iść do sądu ale tutaj zacznie się ustalenie kuratuora dla nieznanego z miejsca pobytu itp. Więc dwa lata nie wyjęte.

Powrót