MALL.PL - nie zwrócili pieniędzy w terminie

• Autor wątku Autor wątku Daniel_GSM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel_GSM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Zakupiłem TV w sklepie internetowym. Po kilku dniach skorzystałem z przysługującego mi prawa i odesłałem TV oraz wysłałem pismo o odstąpieniu drogą e-mailową.

Niestety od tego dnia minęło 14 dni a ja nie otrzymałem zwrotu pieniędzy.
Sprzedawca w 14 dniu poinformował mnie, że dzisiaj zlecili przelew i w ciągu 5 dni roboczych mam je mieć na swoim koncie.

Czy nie złamali zapisu w ustawie? Powinni zmieścić się w tych 14 dniach - tzn pieniądze powinny być już na moim koncie - prawda?

Gdzie powinienem zgłosić taki fakt?

Gdyby sytuacja była odwrotna i to ja spóźniłbym się z odesłaniem sprzętu w ciągu 14 dni to pewnie już by mi go nie przyjęli.

Prosze o poradę.

Czy nie szkoda czasu i zdrowia aby bić pianę?
Czy te kilka dni zwłoki w zwrocie wpłaconej kwoty miało tak istotny wpływ na Twoje życie?

Tu nie chodzi o te parę dni - chodzi o zasadę to raz a dwa gdyby była odwrotna sytuacja to by mi powiedzieli, że się spóźniłem ze zwrotem i pokazali środkowy palec.

A kolejna rzecz - dzisiaj dzwoniłem i powiedzieli, że zwracają 80 zł mniej - ale nie są w stanie wyjaśnić dlaczego!

TV nawet nie był uruchamiany - stojak, piloty i inne akcesoria nawet nie zostały wyciągnięte z zaplombowanych opakowań więc kwestia "używania" nawet nie wchodzi w grę.

Co zrobić w takim przypadku - czuję się oszukany!!!

Daniel_GSM napisał:
Co zrobić w takim przypadku - czuję się oszukany!!!
1. Zgłosić oszustwo na policji.
2. Dochodzić swoich praw i roszczeń na drodze cywilnoprawnej.
3. Uważnie przeczytać regulamin i zasady sprzedaży.

3. Uważnie przeczytać regulamin i zasady sprzedaży.

A czy regulamin sklepu może być sprzeczny z zapisami w Ustawie?

Ustawa jasno precyzuje warunki zwrotu pieniędzy - niezwłocznie ale nie później niż 14 dni od dnia w którym konsument prześle informację o chęci odstąpienia od umowy.

Natomiast sklep mall.pl twierdzi, że 14 dni zaczynają liczyć od dnia w którym otrzymają zwracany towar - zresztą tego terminu też nie dotrzymali.

To jest sprzeczność - można tak?

Jeżeli jesteś tak zdeterminowany w tym temacie to tak jak pisałem:
1. Złóż na policji doniesienie o możliwości popełnienia przestępstwa.
2. Złóż pozew w sądzie przeciwko sprzedawcy.

Powrót