MALL.PL - zakup i niespodziewana korekta faktury?

• Autor wątku Autor wątku ArchDelux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArchDelux

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,

Proszę o pomoc w rozeznaniu się o co chodzi - czy procedura opisana poniżej jest prawidłowa czy dochodzi tu do jakiegoś oszustwa (mnie lub fiskusa):

- 10.11.2014 zakupiłem przedmiot w sklepie internetowym MALL.PL, odebrałem osobiście; zapłaciłem 114 zł
- 13.11.2014 oddałem na reklamację, która została uznana za zasadną, bo przez 2 tyg. nikt z MALL.PL w tej sprawie się ze mną nie skontaktował
11.12.2014 odebrałem nowy przedmiot w ramach gwarancji, do którego otrzymałem fakturę z datą 11.12.2014 na kwotę 114 zł
- kilka dni temu (luty 2015) pocztą otrzymałem "fakturę korygującą minus" datowaną 21.11.2014 na kwotę 114 zł i mój przedmiot w opisie, z dopiskiem "wymiana towaru".

Czyli wychodzi na to, że wcześniej niż odebrałem nowy towar w ramach reklamacji, wystawiono korektę na jego fakturę, którą dostałem 3 miesiące później? :rolleyes:

Pierwsza faktura jest nieważna, bo przedmiot został oddany i uznany w ramach reklamacji.

Na nowy mam nową fakturę, którą mi teraz (?) skorygowano o zapłaconą kwotę - czyli mam przedmiot za 114 zł, za który niby nie zapłaciłem?

W kopercie razem z koretką wrzucona była mała, osobna karteczka z napisem: "Załączona faktura korygująca dotyczy niezrealizowanego zakupu w sklepie MALL.PL. Informujemy, że nie mają Państwo zaległości finansowych w naszym sklepie".

:what:

Sprawdź na korekcie której faktury VAT na korekta dotyczy.
Coś mi mówi (a siedzę w rachunkowości ponad 6 lat) że korygują te pierwszą fakturę, i wtedy sytuacja jest jak najbardziej prawidłowa.
Towar z pierwszej faktury został zawrócony, więc faktura została anulowana korektą, a do towaru który odebrałeś dostałeś nową fakturę.

@raf85pl: faktycznie jest małym druczkiem dopisek z nr tej oryginalnej, pierwszej faktury. Zatem sprawa rozwiązana jest przez MALL prawidłowo?

Jeżeli wystawili korektę do tej pierwszej faktury to jest to zgodne ze wszystkimi przepisami. Sprawa czysta jak łza.

OK, dziękuję za pomoc.

Nadal jednak dziwi mnie, że zajęło im to "tylko" kwartał.

Temat do zamknięcia.

Ja obciążam dostawców notami, a oni potrafią wystawić fakturę korygującą po 2-3 latach od wystawienia noty. Nie jest to częsty przypadek, ale zdarza się.
Kwartał na wystawienie korekty nie jest więc jakoś specjalnie długim okresem. Pewnie ktoś robił porządki z reklamacjami i wystawił korektę do faktury. Standardowa procedura, nic szczególnego.

Powrót