Małoletni licytantem?

• Autor wątku Autor wątku 212121gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

212121gość

Stały bywalec
Odpowiedzi
413
Chciałabym dać przyrodniemu bratu pieniądze na zakup nieruchomości w drodze licytacji. Nasz ojciec nie żyje, sprawa spadkowa przeprowadzona już kilka lat temu, jeśli ma to jakieś znaczenia w sprawie.

Brat ma 17 lat i mieszka ze swoją mamą, babcią i dziadkiem w mieszkaniu babci i dziadka (to jest ich małżeńska wspólność majątkowa). Konkretnie właśnie to ich mieszkanie będzie licytowane w listopadzie i moje pytanie brzmi, czy brat jako małoletni może zostać licytantem?

Sytuacja jest taka, że zarówno jego matka jak i dziadkowie są zadłużeni na takie kwoty, że z całą pewnością życia im nie wystarczy na spłatę a pewnie i brata te długi sięgną.

Chciałabym dać bratu pieniądze na licytację konkretnie tej nieruchomości w formie darowizny (ta sama grupa co rodzeństwo rodzone, więc 0 podatku).

Tak, wiem, mogłabym ja licytować, ale powstrzymuje mnie przed tym fakt, że nie będę mogła zbyć (przenieść własności na brata) tego mieszkania przez następne 5 lat bez zapłaty podatku dochodowego, bo nie mam zamiaru dalej inwestować w nieruchomości.

Oczywiście sytuacja może być taka, że pierwsza licytacja się nie odbędzie z przyczyn, nazwijmy to innych, albo że dojdzie do drugiej licytacji, kiedy brat już osiągnie pełnoletność, ale wolałabym mieć wiedzę.

Proszę o pomoc.

Obawiam się, że potrzebna będzie zgoda sądu, a następnie, żeby Pani licytowała pełnomocnictwo od przedstawiciela ustawowego.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Myślę, że zanim uzyskałabym zgodę sądu, to brat osiągnie pełnoletność (zostało 9 miesięcy), a może w tym czasie nieruchomość jednak się nie zlicytuje. Jeśli jednak tak, to po prostu dam mu środki na zakup innego mieszkania.

Ale generalnie to on jako WNUK dłużników może licytować?

Ustawodawca zatrzymał się na dzieciach a, że wyjątków nie można rozszerzać to wnuk może być licytantem.

Powrót