Małżeństwo z Niemcem- uprawnienia na terenie Niemiec

• Autor wątku Autor wątku krystyna820
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystyna820

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam użytkowników Forum,

dwanaście lat temu poślubiłam Niemca jako wdowa. Ze względu na moja pracę zawodową w Polsce, nie zamieszkaliśmy w Niemczech, tylko mąż zrezygnował ze swojego mieszkania w Niemczech, wymeldował się i zamieszkał ze mną i moimi dwoma synami w moim mieszkaniu w Polsce, gdzie został zameldowany na stałe. Mąż był już wtedy na wcześniejszej niemieckiej emeryturze, którą w dalszym ciągu pobiera, jest również w Niemczech ubezpieczony.Obecnie ja będę mogła przejść na wcześniejszą emeryturę i chcielibyśmy wraz z moimi już dorosłymi synami osiąść w Niemczech. Moje pytanie : Jakie mam uprawnienie na terenie Niemiec będąc żoną Niemca? Obecnie przebywam na terenie Niemiec i czy mogłabym na podstawie aktu ślubu zawartego w Niemczech czynić starania o mieszkanie, meldunek, ubezpieczenie, ubiegać się o pracę itp., czy te wszystkie czynności musi wykonać mąż, który razem z synami przebywa teraz w Polsce? Mąż ma niemieckie obywatelstwo, ja polskie; Jestem po studiach filologii niemieckiej, więc nie ma bariery językowej.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Powrót