Małżeństwo z Norwegiem a obywatelstwo - uprzejma prośba o informacje

• Autor wątku Autor wątku beata_40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata_40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Jestem 40-letnią Polką i przebywałam dłuższy czas z przerwami w Norwegii, gdzie poznałam przez znajomych sędziwego Norwega. Po kilku wizytach nastąpiła propozycja opieki nad nim wraz z zamieszkaniem. Dodam, że sama mam niepełnosprawnego synka i mam pełne przeszkolenie w zakresie opieki. Po jakimś czasie poznaliśmy się lepiej, a mój podopieczny jest z mojej opieki i towarzystwa zadowolony do tego stopnia, że oprócz wynagrodzenia oświadczył mi się i postanowił zostawić w spadku swoje mieszkanie. Ponieważ jednak jest bardzo schorowany i trudno mu się zarówno poruszać jak i komunikować, upoważnił mnie do pozyskania informacji w następujących kwestiach:
- Czy w chwili zawarcia związku małżeńskiego z nim otrzymam automatycznie obywatelstwo norweskie, a jeśli nie to po jakim czasie
- Jeżeli istnieje jakiś ustawowy okres do uzyskania obywatelstwa, a on umrze w międzyczasie ale po zawarciu związku ze mną, to czy okres ten się zmienia/skraca. Czy istnieją w takim wypadku jakieś dodatkowe warunki uzyskania obywatelstwa
- Czy w wypadku jego śmierci, ale po zawarciu małżeństwa, jakieś regulacje prawne nie staną na przeszkodzie abym otrzymała jego mieszkanie, gdybym jeszcze nie uzyskała obywatelstwa
- Czy po jego śmierci przysługują mi jakieś świadczenia
- Czy mogę ubiegać się o zasiłek na mojego syna. Jeśli tak, to kiedy i na jakich zasadach
Mam świadomość że moje pytania brzmią bardzo konkretnie i materialistycznie ale to nie miejsce na szersze wynurzenia natury emocjonalnej, a jak wspomniałam wyżej - pytam nie tylko w swoim imieniu. Oczywiście słyszałam informacje z różnych źródeł na ten temat ale różniły się od siebie, dlatego serdecznie dziękuję za wszelkie, możliwie wiarygodne informacje lub skierowanie mnie do właściwych źródeł.
Pozdrawiam

Nie sądzę, że znajdziesz tu odpowiedzi na pytania, ponieważ dotyczą one prawa panującego w Norwegii.

Powrót