Małżeństwo z obcokrajowcem i wyprowadzka do innego kraju UE

• Autor wątku Autor wątku torl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

torl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, chciałabym zadać następujące pytanie. Mój narzeczony jest Brazylijczykiem i obecnie tam zamieszkuje. Chcielibyśmy się dowiedzieć, czy po zawarciu związku małżeńskiego istnieje możliwość w takiej sytuacji wyprowadzki do innego kraju Unii Europejskiej tak, by on również mógł tam dostać pozwolenie na stały pobyt?

Czytałam o tym różne wątki na tym forum, lecz najczęściej dotyczyły one sytuacji, gdy jedna z osób już przed zawarciem małżeństwa zamieszkiwała w innym kraju UE. W naszym przypadku myślimy jednak o wspólnej przeprowadzce po ślubie do Holandii i kontynuacji tam studiów, a także możliwości pracy. Nie mamy tam żadnych bliskich, którzy na początku mogliby nam pomóc w utrzymaniu (bo o takich sytuacjach, że wtedy jest łatwiej o pozwolenie również czytalam). Również widziałam gdzieś informację o możliwości takiej przeprowadzki, ale dopiero w momencie, gdy wpierw mój partner zamieszkiwałby Polskę przez parę lat po ślubie. Czy istnieje zatem jakakolwiek możliwość, by wyprowadzić się tam od razu?

Powrót