Małżeństwo z obcokrajowcem

• Autor wątku Autor wątku a.aleksandra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a.aleksandra

Mój partner pochodzi z Nigerii. Obecnie stara się o azyl w Holandii i tam przebywa z kartą tymczasowego pobytu. W związku z tym, że wniosek może zostać odrzucony myślimy o zawarciu małżeństwa cywilnego. I tak mamy to w planach, a dużo trudniej będzie to zrealizować jeśli zostanie odesłany do Nigerii. Jakie dokumenty potrzebuję ze sobą zabrać by wziąć ślub w Holandii? Czy muszę rejestrować to małżeństwo w Polsce i zmieniać dowód i paszport jeśli zachowam swoje nazwisko i miejsce zameldowania? Jakie problemy z formalnościami i nie tylko mnie mogą spotkać?

a.aleksandra napisał:
Jakie problemy z formalnościami i nie tylko mnie mogą spotkać?

"W odpowiedzi na drugą część pytania - pobicia, porwania ewentualnych dzieci, uwięzienie w mieszkaniu, praca na utrzymanie "rodziny", oblanie kwasem, wywóz poza granice kraju, poznanie reszty partnerek wybranka."

Odpowiedź opracowana na podstawie artykułów w sieci oraz programów telewizyjnych. Nie stanowi ona moich osobistych przekonań i pobudek.

Nie o taki rodzaj odpowiedzi mi chodziło. Jesteśmy tutaj dorosłymi ludźmi i mamy swój rozum, a media są ogólnodostępne. Jednak dziękuję o troskę o mnie i o moje przyszłe dzieci choć zapewniam, że potrafię o siebie zadbać. Jedyne czego potrzebuję to pomoc w formalnościach.

Powrót