Malzenstwo z obcokrakowcem

• Autor wątku Autor wątku iwidziabag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwidziabag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam serdecznie.
jesli ktos jest w stanie mi pomoc, to bardzo prosze o rade.
sprawa dotyczy mnie i mojego chlopaka. otoz jestem w londynie od 10 miesiecy. ( pracuje od 7 miesiecy jako self-employed.od tego czasu jestem tu z moich obecnym narzeczonym.
On jest tutaj od 5 lat ( niestety bez wizy, bez zadnych papierow-wiza turystyczna sie skonczyla i on nie wrocil do Syrii..),pracuje za najnizsza stawke, -ze wzgledu nielegalnego pobytu...
chcielismy wziasc slub w polskim kosciela (narzeczony jest katolikiem) aby uzyskac dla niego wize , ale angielski prawnik powiedzial,ze to nic nam nie da, poniewaz ten kosciol i slub w nim nie bedzie akceptowany dla home office.
dzwonie do wielu prawnikow i kazdy mowi cos innego (jedni ze nic nie zdzialamy, inni ze powinnam zajsc w ciaze i tak cos zalatwiac, inni,ze gdybym miala stala rezydenture,to by sie cos dalo zrobic jeszcze inny prawnik powiedzial,ze mamy jechac do syrii , tam wziasc slub i potem zalatwiac wize, a inny na to powiedzial,ze jak moj narzeczony wroci, to nie dostanie wizy ...itp )zastanawiam sie, czy jest jakis sposob,zeby cos zalatwic.
jestem zalamana, poniewaz chcemy byc razem,chcemy zyc jak ludzie a nie wciaz sie zastanawaic, czy pewnego dnia nie bedzie deportowany.
nawet zastanawialm sie, czy istnieje mozliwosc slubu w ambasadzie polskiej lub syryjskiej, czy moze to by cos dalo...
przeczytalam w innym poscie, na temat slubu w kosciele ewangelickim.
ale skoro obydwoje jestesmy katolikami, to jak to mamy zalatwic??? gdzie znalezc jakis odpowiedni kosciol.
bardzo prosze o pomoc, o rade, bo juz brakuje mi sil i pieniedzy na konsultacje u adwokatow, ktore tak na prawde nic nie pomagaja...
bede wdzieczna za kazda rade. jesli mozna, prosilabym o odpowiedz ma mail.a iwidziabag@tlen.pl

Hi,moja siostra zawarla awiazek malzenski z Nepalczykiem w Nepalu i sciagla go do Angli po roku bo tak dlugo trwal proces w sadzie czy tak na prawde wzieli slub bo sie daza miloscia czy tylko dlatego ze chodzi o wize,ona musiala udokumentowac ze zwiazek byl zawarty w Nepalu w sadzie w UK.Po roku dostal wize na 6 miesiecy,a po pobycie szesciu miesiecy w UK wystapil o wize i dostal na 5 lat a po uplywie 5 lat morze sie starac o Brytyjski paszport

haLo!witam bardzo serdecznie! czy ktos wie moze,jak wyglada procedura zawarcia zwiazku malzenskego polki z izraelczykiem:?::?::?:sytuacja jest dosyc pilna,wiec bardzo prosze o pomoc.z gory dziekuje. x zofia

powiem z mojego doswiadczenia, pobralam sie w uk z Afrykanczykiem, jesli jestes z kraju unijnego i wyrazacie chec sie pobrac informuje sie home office i bierze sie slub cywilny..Nie bylo konieczne udanie sie do Afryki, Istotne jest by ten nielegalny mial jakikolwiek dokument, jesli takiego nie ma mozna zglosic sie do home office gdzie np. mojemu mezowi wydali dowod osobisty z ich logo i zaznaczeniem ze jest nie legalnie i nie moze podjąc pracy, wzywali go co miesiac na tzw odhaczenie i po malu szykowali sie na deportacje do kraju, za pomoca prawnika wystaralismy sie o certyfikat z home office dla mojego męża ktory umozliwia pobranie sie...ten certyfikat zastepuje niezbedny do pobrania sie paszport... po zawarciu zwiazku malzenskiego wysyla sie do home office akt malzenstwa wypelniacie dokumenty by mąz mogl sie stac czlonkiem ue i z zaswiadczeniem ze ty pracujesz i jestes w stanie narazie go utrzymac wysylacie....nastepnie maz otrzymuje prawo do podjecia legalnej pracy w uk i wize na rok lub 2 jesli malzenstwo przetrzyma systematycznie dostaje na kolejny rok lub dwa i jakos leci........wszystkim szalonym kobietom zycze powodzenia.....mam nadzieje ze coś pomoglam tylko zeby Wam sie to malzenstwo czkawka nie odbilo.....

HEJ
mam takie pytanie..
Ile mniej wiecej trzeba czekac na uzyskanie wizy juz po zawarciu zwiazku malzenskiego i wyslaniu wszystkich papierow do Home Office?
Wszedzie pisza tylko o tym w jaki sposob skladac prosbe o pozwolenie na zawarcie malzenstwa ale nikt nie pisze ile trwa oczekiwanie na wize gdy juz ma sie pozytywna odpowiedz i cala ceremonie za soba:confused:

Na wstepie przepraszam z brak polskich znakow.Sprawa wyglada nastepujaco, jestem w zwiazku z gruzinem zaraz mina 2 lata, poznalam go w Gruzji, potem on przyjechal do mnie do Polski - na zaproszenie Potem ja do niego. W marcu wyjezdzam na 2 lata na stiudia do Berlina. Szukamy jakiegos wyjscia jak obejsc prawo wizowe, aby moj Gruzin mogl bez problemu przyjezdzzac do Europy, w przyszlosci (cokolwiek z nami bedzie, jaki los nas spotka) rownies aby mogl sie osiedlic w UE. Ponoc tutaj czesta praktyka jest zawieranie "fikcyjncyh" malzenst, dzieki ktorym mozna otrzymac wize ( tu mam sprzeczne info, wg mojego gruzina bezterminowo, wg info w internecie na 90-365 dni. ) nie jestem pewna. Cala procedura odbywa sie w obecnosci 2 swiadkow, potem trzeba czekac 5-6 mc na dezycje, mozna po wszystkim wziac rozwod- rozpisac to i niby nie ma zadnych konsekwencji. Mam pewne obawy, czy na pewno nie musze tlumaczyc dokumentow z j gruzinskiego na polski? Czy rzecywiscie mozna latwo to rozpisac? Czy musze dostarczyc dokumenty do konsulatu w Polsce? Czy razem musimy ubiegac sie o karte pobytu? (osobny wywiad w obiema stronami) I ogolnie jak to wyglada? Bede wzieczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam

Powrót