Mam 16 lat. Chciałbym założyć firmę.

• Autor wątku Autor wątku Wissniia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wissniia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam 16 lat. chciałbym założyć firmę. Wiem, że trzeba mieć 18 lat. Kiedys czytałem artykuł, o chłopaku który nie miał 18 lat, ale jakaś organizacja mu "pomogła" i założyła mu firmę. Czy ktoś się orientuje co to za orfanizacja? Proszę o pomoc, gdyż jest to dla mnie bardzo ważne.

Są inne sposoby:

Ożeń się ! Wówczas założysz firmę bez czekania na 18 lat !
Nie wierzysz ?

Art. 10. § 2 KC Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa...
Art. 11. Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności...

I masz już pełną zdolność do czynności prawnych :evil:

Firma jednoosobowa lub indywidualna działalność gospodarcza to przedsiębiorstwo, którego właścicielem jest jedna osoba - osoba fizyczna. Osoba fizyczna to po prostu człowiek. Każdy człowiek może prowadzić swoją własną działalność gospodarczą pod warunkiem, że:

1. jest pełnoletni / będziesz po ożenku /
2. ma pełną zdolność do czynności prawnych / jak wyżej /

Warto wiedzieć, że zgodnie z Art. 10.§ 2 KC pełnoletniości nie stracisz w razie unieważnienia małżeństwa :-)

Musisz jedynie dbać tylko by cię nie ubezwłasnowolniono bo wówczas "pełną" zdolność do czynności prawnych stracisz i firmy prowadzić mógł nie będziesz.

Ostatnia edycja:
Marek: tylko że ślub może zawrzeć kobieta poniżej lat 18, a nie (pytający) mężczyzna. :)

Acha. A nie ma innych metod niż "ślub"??:o Np. tak jak pisałem wyżej o tej organizaci. Zna ją ktoś może? Bo nie mam juz niestety tej gazety z tym artykułem i nie pamiętam jak się ona nazywa.

chodzi o inkubator przedsiębiorczośći

Dziekuję bardzo za pomoc :*

Powrót