Mam 16 lat Duzy problem pomocy art 268 k1

• Autor wątku Autor wątku zloman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zloman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
To tak Mam straszny problem mam jeszcze 16 lat a 4 dni po rozprawie bede mial 17 rozprawe mam za oszustwo na allegro oszukalem z kolega pewna osobe na 900 zl z telefonem pieniedzy przyslali na jego konto a on mi je dal i mowi ze powie wszystko na mnie przyznac sie na rozprawie czy co robic ? co mi za to grozi prosze o pomoc :( nigdy wczesniej nie bylem karany i niewiem co robic czuje sie strasznie i jestem zdenerwowany czy moga mnie za to zamknac? a jeszcze na policji zeznalem ze nic nie wiem na ten temat

A w jakim sądzie masz tą rozprawę?

Art. 10. § 1. Na zasadach określonych w tym kodeksie (to kodeks karny) odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat.

§ 2. Nieletni, który po ukończeniu 15 lat dopuszcza się czynu zabronionego określonego w art. 134, art. 148§ 1, 2 lub 3, art. 156 § 1 lub 3, art. 163 § 1 lub 3, art. 166, art. 173 § 1 lub 3, art. 197 § 3, art. 252 § 1 lub 2 oraz w art. 280, może odpowiadać na zasadach określonych w tym kodeksie, jeżeli okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają, a w szczególności, jeżeli poprzednio stosowane środki wychowawcze lub poprawcze okazały się bezskuteczne.

Czyli - zapewnie pomyliłes art. i ma być 286§1 a nie 268. W czasie popełnienia czynu miałes lat 16. W twoim przypadku zastosowanie ma ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich. Zostaną zastosowane środki wychowawcze, poprawcze raczej nie (wczesniej nie byłes karany jak piszesz), zamknąć cię nie zamkną. Radziłabym jednak wiedzieć coś na ten temat i sie przyznać.

wiem co przeżywasz. W Twoim wieku też nabroiłam, a gdy sprawa trafiła na policję nabawiłam się nerwicy. Spać nie mogłam ze strachu przed tym co się dzieje, nie mogłam rodzicom spojrzeć w oczy :) byłam z koleżanką w sklepie i chciałyśmy zwędzić spodnie i bluzkę, bo były dla nas za drogie :mad:

Powrót