Mam 17 lat, jestem w ciąży i chcę wyjechać do Anglii.

• Autor wątku Autor wątku BKolodziejczak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BKolodziejczak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej.
Mam poważne pytanie.
Mam 17 lat i jestem w 13 tyg ciąży, zdecydowaliśmy wraz z ojcem dziecka, że wyjedziemy do Anglii (on ma tam rodzinę). On ma 20 lat, zastanawiamy się jednak jak to wygląda prawnie..
Czy ja w ogóle mogę urodzić dziecko w Anglii nie mając obywatelstwa (wyjechać mam w sierpniu a rodzę w październiku)?
Jakie papiery potrzebuję?
Czy potrzebna będzie Europejska karta zdrowia?
Czy moja mama musi wyrażać zgodę na wyjazd? (tata nie żyje)
Czy będę musiała załatwiać coś sądownie?
Chcemy wyjechać na stałe i ułożyć sobie tam życie.
Bardzo proszę (a wręcz błagam) o pomoc, to dla mnie niesamowicie ważne.
Z góry dziękuję:)

do pazdziernika w tym kraju moze sie sporo zmienic bo wlasnie Camerooon znow doszedl do wladzi i robi czystki etniczne poki co mozesz przyjechac i urodzic w UK bez konsekwencki bo podstawowa opieka jest za darmo ale muszisz sie zarejestrowac - o socjalu mozesz zapomniec wiec bedziecie finansowo zdani na siebie ... jedyne co mnie niepokoi to twoj wiek bo w UK twoj wiek podchodzi po statutory rape a "ucieczka" z PL sugorowala by wladzom ze zwialiscie przed sadem i w UK mogli by was za to ukarac. Tutaj zglaszasz sie do GP - on wprowadza kwity w system robi wywiad co gdzie jak i dlaczego - looka wiek i robi raport do social services ktore dalej robia dochodzenie co gdzie jak i po co ... i to jest zageszczenie akcji czy sa kompetentni czy nie .. moga ci nawet dziecko zabrac bo stweirdza ze nie masz dochodu, rodziny i jestes za mloda na dziecko ... wiec nie ryzykuj urodz w Pl i wtedy przyjezdzaj

askirkov napisał:
Tak. Nie jesteś pełnoletnia.
Totalna bzdura! Jesli masz 17 lat bez problemu mozesz wyjechac, jednak raczej nie bedziesz mogla podjac pracy zarobkowej, gdyz malo jaka firma zatrudnia ludzi ponizej 18 roku zycia ze wzgledu na duzo wyzsze ubezpieczenie. Rowniez nie grozi Ci jak to ujal przedmowca 'statutory rape', prawda jest, ze jak najszybciej bedziesz musiala sie zarejestrowac u lekarza rodzinnego (GP) ktory bedzie sprawdzal czy wszystko ok z ciaza. W UK powyzej 16 roku zycia mozesz zakladac rodzine itd. Zastanow sie jednak zanim wyjedziesz, w tej chwilii juz naprawde nie jest tak kolorowo z pomoca panstwa jak to bylo dawniej... Moze naprawde lepiej poczekac..?

Ostatnia edycja:
Powrót