Mam 2 obywatelstwa niemiecie i polskie chce wyjechac do Niemiec , pomoc

• Autor wątku Autor wątku Jenny90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jenny90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem w 7 miesiącu ciąży, posiadam 2 obywatelstwa Niemieckie (z tytułu tego że zostałam urodzona w Niemeczech) i Polskie ( dlatego że tu mieszkam) gdy miałam 2 lataka mój tata zginął w wypadku samochodowym, moja matka niemka zrzekła sią praw na rzecz moich dziadków i od tej pory przebywam w Polsce. obecnie jestem w 7 miesiącu ciąży mój dziadek pilnie nalega na mój wyjazd do Niemiec mówi ze państwo zapewni mi wszystko wzdledem dziecka (mieszkanie, pieniadze, socjal itp) czy jest to prawda? Jakie powinnam posiadać dokumenty i gdzie sie udac? i czy nie jest juz za pózno na załatwanie czego kolowiek? dodam ze nie umiem jezyka ;/
prosze pomoc

Generalnie jest mozliwa pomoc panstwa, ale to nie jest takie calkiem proste. Najpierw nalezy stwierdzic, czy masz wazne dokumenty niemieckie, bo samo obywatelstwo przy urodzeniu moglo sie potem ewentualnie zmienic.

Poza tym zeby dostac jakakolkwiej pomoc od panstwa typu socjal, zasilek na mieszkanie itd itp. musisz sie najpierw zameldowac w jakims miescie w niemczech, zeby miejscowy urzad byl za ciebie odpowiedzialny.

Do tego dojdzie pytanie o ojca i ewentualne alimenty

Do tego dojdzie pytanie o ojca i ewentualne alimenty
tym akurat martwic się nie musi, wszystko jest do załatwienia

musisz na początek zameldować się o kogoś ,bez meldunku ani rusz

i czy nie jest juz za pózno na załatwanie czego kolowiek?
co masz na myśli, ciąże?

nie ,nie jest za późno

ja zdążyłam :)))

Jenny90
mój dziadek pilnie nalega na mój wyjazd do Niemiec mówi ze państwo zapewni mi wszystko wzdledem dziecka (mieszkanie, pieniadze, socjal itp) czy jest to prawda? Jakie powinnam posiadać dokumenty
Dziadek ma racje decyzja należy do ciebie.
1.Czy posiadasz paszport Niemiecki ?.
2.Czy masz się gdzie zatrzymać w Niemczech i jaki rejon Niemiec cię interesuje na początek ?.
3.Czy chcesz zamieszkać jako samotna matka na początek ?.
Powodzenia marian

Ostatnia edycja:
Powrót