Mam alimenty i pracuję za granicą

• Autor wątku Autor wątku Natalia977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalia977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Około rok temu wyjechałam do anglii do chłopaka. 19 marca tego roku dostałam pozwolenie na pracę w anglii, pracować zaczęłam jednak 4 miesiące temu. Mój ojciec powinien płacić na mnie alimenty, nie płaci, robi to fundusz alimentacyjny. W Polsce uczęszczam do liceum w ŻAK'u. Latałam do Polski na zaliczenia i wszystko w szkole mam zaliczone jakbym chodziła normalnie. Mój ojciec złożył na mnie skargę, że nie chodzę do szkoły i biorę alimenty bezpodstawnie, grożąc jednocześnie, że będę musiała oddać wszystkie pieniądze jakie dotychczas z tego tytułu dostała moja mama( czy dla sądu ma znaczenie ciężka sytuacja w domu i brak jakiegokolwiek zainteresowania mną oraz moim rodzeństwem ze strony ojca? ). Co powinnam w takiej sytuacji zrobić? Czy grozi mi kara za to, że podjęłam pracę w Anglii i nie zrzekłam się z tego tytułu alimentów?

Przyszło do domu pismo iż mam się wstawić w piątek(2.12.2016) by to wyjaśnić, nie mam jednak możliwości jechać do Polski. Prosze o pilną pomoc

Pozdrawiam,
Natalia

Ma Pani obowiazek zglaszac w Fa kazda zmiane. Pobyt za granica do nich nalezy.
Jesli ojciec zlozyl pozew o uchylenie alimentow z data wsteczna i go uzyska to oznacza, ze pobrane pieniadze po tej dacie podlegaja zwrotowi. Jesli wyplacil je FA to jest szansa ze zostanie Pani wezwana juz teraz do zwrotu.
Sytuacja w Pani domu nie ma znaczenia. Sad ocenia Pani sytuacje i ojca. Pani uczy sie w systemie dla osob pracujacych, zaniechala podjecia pracy, wyjechala poza geanice kraju nie informujac na pismie ani ojca, ani FA.
Czy wezwanie dotyczy sprawy sadowej czy Fa. Jesli to pierwsze to zalezy co jest w wezwaniu (stawiennictwo obowiazkowe czy nie). Jesli wzywa FA i sie Pani nie stawi to Fa zatrzyma platnosc do wyjasnienia sprawy i po jej zakonczeniu wezwie do zwrotu nadplaty.
Ps. zainteresowanie ojca Pani osoba nie ma znaczenia, od 18 urodzin Pani powinna tez wykazac zainteresowanie jego osoba. Nie ma jednak to wplywu na alimentacje.

Powrót