Mam dwie kwestie ws sprzedaży alkoholu

• Autor wątku Autor wątku geograf85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geograf85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
1) Czy sprzedawca może odmówić sprzedaży alkoholu, gdy chcę go kupić w towarzystwie osoby wyglądającej na nietrzeźwą mimo iż to ja płacę za towar?

2) Czy mogę dochodzić swoich praw, jeśli sprzedawca odmawia mi sprzedaży alkoholu na podstawie ogólnego spojrzenia. Jestem dotknięty pewnym zaburzeniem komunikacji społecznej - czasami zdarza mi się niekontrolowany atak śmiechu, zmiana mimiki twarzy czy modulacji głosu. Czy może sprzedawca na tej podstawie odmawiać sprzedaży alkoholu mimo iż w rzeczywistości jestem trzeźwy? Jak rozwiązać ten problem - nosić przy sobie dokument stwierdzający w/w zaburzenie czy każdorazowo wzywać policję z żądaniem badania alkomatem?

ad. 1) Ustawa o wychowaniu w trzeźwości ... zabrania sprzedaży alkoholu osobom w stanie nietrzeźwości. Ponieważ dokonujecie zakupu wyraźnie "wspólnie" sprzedawca może się obawiać odpowiedzialności za naruszenie ustawy.

ad. 2) Jeśli, jak piszesz, Twoje zachowanie odbiega od przeciętnego, sprzedawca może podejrzewać, że możesz być pod wpływem jakichś środków lub alkoholu. Próbowałeś mu wyjaśnić przyczynę?

Powrót