Mam komorników na karku,chciałbym wstąpić w związek małżeński,warto czy nie?

• Autor wątku Autor wątku max1969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

max1969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,jestem zupełnie nowy na tym forum bardzo mocno zastanawiam się nad takim problemem:czy wstąpić w nowy związek i zalegalizować go gdy mam komornika na karku?jak to zrobić aby zabezpieczyć moją partnerkę i jej syna przed moimi długami??????Wiem iż mojej partnerce zależałoby na tym aby nasz związek został zalegalizowny-mi także!,ale czy jest sens?Może krótko opiszę swoją sytuację,i może dzięki temu uzyskam od WAS jakąś poradę!?:swego czasu prowadziłem działalność gospodarczą-niestety zmuszony zostałem do złożenia wniosku o upadłość(jeszcze nie wiem czy został odrzucony czy nie),tak czy siak mam zobowiązania jako osoba fizyczna-zaciągnełem kredyt gotówkowy (kilka)jako osoba fizyczna aby ratować firmę-nic to nie dało(obecnie posiadam już jeden sądowy nakaz zapłaty)oprócz tego mam BARDZO sprawnie działającą byłą małżonkę(ma pomoc w postaci obecnego partnera,który prowadzi firmę windykacyjną),która odebrała praktycznie mi już wszystko,ale podejrzewam iż to nie koniec-wysokość alimentów!!!ciągle mało-obecnie domaga się 5000zł na dwójkę dzieci!!!no i cóż jestem z kobietą którą kocham i chciałbym mieć dzieci-żeby nie było swoimi też zajmuję się JAK tylko mogę i wiem zę byłaby szczęśliwa gdybyśmy zalegalizowali nasz związek!!!Wstyd przyznać obecnie jestem UTRZYMANKIEM moja partnerka także prowadzi działalność gospodarczą.W związku z tym mam pytanie:jak to zrobić aby zalegalizowć nasz związek,a zarazem zabezpieczyć moją partnerkę przed roszczeniami wobec mnie?Dziękuję za odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem warto zawrzeć związek małżeński jeśli jest taki konsensus, a jak to zrobić, aby odciążyć współmałżonka od długów reguluje krio:
Art. 47. § 1. Małżonkowie mogą przez umowę zawartą w formie aktu notarialnego wspólność ustawową rozszerzyć lub ograniczyć albo ustanowić rozdzielność majątkową lub rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków (umowa majątkowa). Umowa taka może poprzedzać zawarcie małżeństwa.
Jak to reguluje krio umowę majątkową małżeńską można zawrzeć zarówno przed zawarciem małżeństwa, jak i w jego trakcie. Musi być ona zawarta w formie aktu notarialnego, czyli niezbędna jest wizyta u notariusza w celu zawarcia takiej umowy. Przez umowę majątkową małżeńską można ustanowić rozdzielność majątkową - co będzie pożądane w niniejszej sytuacji. Umowę taką w trakcie trwania małżeństwa można zmienić albo rozwiązać. W przypadku jej rozwiązania w czasie
trwania małżeństwa, powstaje między małżonkami wspólność ustawowa (art. 31 i nast.).
Czyli w omawianym przypadku trzeba zawrzeć rozdzielność majątkową, a współmałżonka musi mieć faktury na zakup wszystkich wartościowych ruchomości zakupionych już po wstąpieniu w związek małżeński, a w zasadzie dobrze byłoby aby w razie czego okazać także faktury na już istniejący majątek, ponieważ co do ruchomości będą one także we władaniu Pana siłą rzeczy.

Powrót