Mam pomysł

• Autor wątku Autor wątku facet_z_pomyslem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

facet_z_pomyslem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Wymyśliłem program telewizyjny, który wdług opinii mojej rodziny (i nie tylko) może mieć spore szanse powodzenia. Mam opisany scnariusz, zrobiłem pewnego rodzaju symulację tego cyklicznego programu. Ale co zrobić aby zabezpieczyć się przeed kradzieża mojego pomysłu? Jeśli zgłoszę się do jakiejś stacji TV i przedstawię swój pomysł może on zostać odrzucony. A po 2-3 miesiącach mogą go wykorzystać. Czy będę wtedy miał możliwość dochodzenia swych praw? A co w przypadku gdy ktoś potajemnie sprzeda ten pomysł innej stacji z którą nie miałem kontaktu? Czy mogę jakoś zabezpieczyć ten pomysł? Czy stworzenie strony internetowej, na której zamieszczę swoją propozycję w jakiś sposób mnie ochroni?

Witaj, pomysły i idee nie są chronione w Polsce przez prawa własności intelektualnej, tak więc pozostają ewentualnie umowy przedwstępne z ewentualnymi kontrahentami o ochronie tajemnicy rozmów, ale to też nie gwarantuje oczywiście pełnego bezpieczeństwa.

Tez mam taki pomysl, spisalem wszystko odrecznie, wyslalem do wielu stacji, jedna odmowila, od drugiej czekam na odpowiedz, (wedlug nich powininna dotrzec po 3 miesiacach) minelo juz 7 miesiecy. Boje sie ze niestety ale ktos wykorzysta moj pomysl, jak sie od tego typu oszustw uchronic? Urzedem patentowym?
Prosze o podpowiedzi

Powrót