Mam Problem! Wezwanie do sądu przez SMS.

• Autor wątku Autor wątku Marcin_G18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin_G18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam niecodzienną sytuację.
Wczoraj otrzymałem dziwną wiadomość sms, który brzmi tak :
"Brak wpłaty na rzecz NET CREDIT Sp z.o.o NETC/20140124/NC/3102, w związku z czym sprawa zostanie przekazana do sądu. Proszę o kontakt (71) 78 50 078. Kancelaria Prawna VIA LEX."
Otóż nie brałem żadnego kredytu w ostatnim czasie, tym bardziej od firmy, od której otrzymałem tego smsa. (Pierwszy raz słyszę o takiej firmie). Nie wiem co mam zrobić, czy po prostu odebrać to jako żart zrobiony przez kogoś, czy jest to próba wyłudzenia w dziwny sposób pieniędzy, czy po prostu jest to jakaś pomyłka.
Proszę o radę co mam z tym zrobić. Czy mam się o to nie martwić?

Zadzwoń i zapytaj w czym rzecz. NET CREDIT to firma udzielająca pożyczek przez internet. może ktoś podał twój numer telefonu do swojej pożyczki.

To nie tyle wezwanie do Sądu co zapowiedź, że sprawa tam trafi, jeśli nie zapłacisz.
Myślę, że w Twoim interesie jest spróbować dowiedzieć się więcej o tej sprawie. Np. sprawdzić czy ludzie coś piszą w internecie o takiej kancelarii prawnej (czy w ogóle istnieje), a potem ewentualnie spróbować tam zadzwonić żeby dowiedzieć się co to za dług dokładnie.

Sprawdzałem istnieje taka kancelaria.
Dzwoniłem również pod numer z którego został wysłany ten sms(poczta głosowa)
Lecz problem jest w tym, że jeśli nie brałem żadnej pożyczki to czy mogą mi coś zarzucić. Oraz chciałbym się dowiedzieć czy wystarczy im sam numer mojego telefonu do zaskarżenia mnie?
Po drugie nigdy wcześniej nie dostawałem żadnej wiadomości na ten temat na telefon.

Mam zadzwonić jeszcze na numer tej kancelarii ?

Oczywiście sam numer telefonu nie wystarcza do napisania pozwu, ale skoro mają Twój numer telefonu, to być może mają też inne dane potrzebne do sformułowania pozwu.
Dzwonienie do nich (i faktyczne porozmawianie) o tyle ma sens, że pomoże Ci ocenić, czy rzeczywiście masz rację, że to jakaś bzdura, czy może jednak jest coś o czym np. dawno już zapomniałeś, a teraz faktycznie może być źródłem jakichś mniejszych albo większych problemów. Zawsze lepiej wiedzieć więcej niż mniej i korzystać z szansy na ewentualne powiększenie swojej wiedzy.

Postaram się jutro zadzwonic do tej kancelarii i napiszę co mi powiedzieli.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Problem rozwiązany.

Zadzwoniłem na ten numer podany w smsie. Odebrał ktoś z tej kancelarii, wytłumaczyłem całą sytuację. Następnie zapytał się mnie o nazwisko i oznajmił, że poprzednio ten numer należał do kogoś innego( ponieważ miesiąc temu zmieniłem numer telefonu komórkowego na inny, i do niedawna należał on do kogoś innego). Na koniec oznajmił, że usunął mój numer telefonu z tej listy osób zadłużonych i nie mam się czym martwić.

Powrót