Mam problem z interpretacja zapisów w umowie o prace

• Autor wątku Autor wątku de_jaba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
de_jaba

de_jaba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam i - mam nadzieje - pomoże mi ktoś w zrozumieniu umowy o pracę. Ale do rzeczy; mam umowę z niemieckim pracodawcą na pół etatu, w której pracodawca gwarantuje mi 20 h tygodniowo pracy za wynagrodzeniem 8,55 euro brutto za godzinę. Do umowy wprowadzony jest załącznik, który informuje, że moja praca (sprzątanie pokoi w hotelu) opłacana jest 2,50 euro za pokój.
Stan rzeczywisty - pracuje na akord.. Na dzień dzisiejszy nie wiem czego się trzymać. Pracuje średnio 6 - 8 godzin dziennie (choć zdarzyło się i.. 15 h) bywa, że bez dnia wolnego przez długi czas . Gdy muszę czekać w pracy na zwolnienie pokoju przez gościa (tzw. późniejszy check in) nikt mi za ten czas nie płaci. Nie wiem czy mam prawo do nadgodzin, czy powinnam mieć zapłacone za czas gdy przez 14 dni nie było dla mnie pracy. A jak będę chciała iść na urlop to od czego będą mi płacic? Czy taka "pomieszana" umowa jest w ogóle prawidłowa?

Będę wdzięczna za pomoc w rozszyfrowaniu tych zapisów.

de_jaba napisał:
Witam i - mam nadzieje - pomoże mi ktoś w zrozumieniu umowy o pracę. Ale do rzeczy; mam umowę z niemieckim pracodawcą na pół etatu, w której pracodawca gwarantuje mi 20 h tygodniowo pracy za wynagrodzeniem 8,55 euro brutto za godzinę. Do umowy wprowadzony jest załącznik, który informuje, że moja praca (sprzątanie pokoi w hotelu) opłacana jest 2,50 euro za pokój.
Stan rzeczywisty - pracuje na akord.. Na dzień dzisiejszy nie wiem czego się trzymać. Pracuje średnio 6 - 8 godzin dziennie (choć zdarzyło się i.. 15 h) bywa, że bez dnia wolnego przez długi czas . Gdy muszę czekać w pracy na zwolnienie pokoju przez gościa (tzw. późniejszy check in) nikt mi za ten czas nie płaci. Nie wiem czy mam prawo do nadgodzin, czy powinnam mieć zapłacone za czas gdy przez 14 dni nie było dla mnie pracy. A jak będę chciała iść na urlop to od czego będą mi płacic? Czy taka "pomieszana" umowa jest w ogóle prawidłowa?

Będę wdzięczna za pomoc w rozszyfrowaniu tych zapisów.

Czy nikt nie ma wiedzy na temat umów niemieckich?

To znaczy za 40 pokoi masz 100e w akordzie.
A w czasie 8 godzin ile masz pokoi ????
Niemiec cwaniak aby uniknąć płacenia podatku dlatego te 20 godz, tyg.
A czy jesteś ubezpieczona ??

Witam. Przez godzinę porządkuje się; ok. 2 pokoje, gdy pokój jest zwolniony przez gości lub ok. 3 pokoje gdy goście mieszkają. Gdy zdarzy się gość, który nie dba o porządek wokół siebie (brudas) tej normy nie idzie zachować.. Potrzeba więcej czasu na posprzątanie, które i tak nie przekłada się na zarobek tylko na zmęczenie. Mówimy tutaj o samym sprzątaniu. A jest jeszcze sporo czynności dodatkowych, które trudno nazwać "pokojem" ale bez których ani rusz.. Przyniesienie/wyniesienie pościeli, ręczników itp, itd. Rozliczanie według stawki godzinowej byłoby O.K bo uwzględniałoby wszystkie prace. Ale - niestety..
Dobrze chociaż, że mam ubezpieczenie, bo - przynajmniej na wykazie - są uwidocznione należne składki.

Wciąż jednak nie wiem, czy przy umowie o pracę ze stawką godzinową można rozliczać akord.. Logiczna byłaby umowa albo tylko ze stawka godzinową, albo tylko ze stawką na akord.

Dobrze chociaż, że mam ubezpieczenie, bo - przynajmniej na wykazie - są uwidocznione należne składki.
Powinaś otrzymać legitymacje ubezpieczeniową do ręki ???

Przez godzinę porządkuje się; ok. 2 pokoje
To mniej jak na stawce godzinowej .

Sprzątaczka w sklepie samoobsługowym
pracuje 6 dni w tygodniu po 8–10 godzin; 27 lat; wykształcenie średnie; podstawowa znajomość języka holenderskiego i niemieckiego – 350 euro (1,4 tys. zł) tygodniowo; dodatkowo 1 tys. euro (3,9 tys. zł) miesięcznie za opiekę nad starszym mężczyzną z chorobą Alzheimera (4 razy w tygodniu)

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
To mniej jak na stawce godzinowej .

Zgadza się.. Dlatego mam płacone za pokój i nikogo nie obchodzi jak długo siedzę w pracy. Dla firmy to wygodne i tanie rozwiązanie.

marian1 napisał:
Powinaś otrzymać legitymacje ubezpieczeniową do ręki ???

Mam kartę. Byłam w IKK, pokazałam umowę i przysłali mi kartę.

Pozdrawiam

hmm coś mi się wydaje ze ten "aneks" to zmiana warunków wynagrodzenia - czyli ze stawki godzinowej przeszłaś na akord...

czy oba dokumenty sa z tego samego dnia? czyli czy podpisałaś je razem, czy aneks dostałaś po kilku dniach

rozejrzyj sie za oddziałem Carritasu w swojej okolicy i podejdź do nich z dokumentami i podpytaj

ja tez pracuje w hotelu i mam stawkę godzinowa zaś wyliczona norma to 3 pokoje na godzinę, i tak samo do obowiązków należy przygotowanie sobie wózka z pościelą i ręcznikami, oraz wrzucenie brudnych do pralni
a jak w pralni nikogo nie ma to często pomagamy z wrzuceniem do pralki a potem do suszarki ręczników

Dziękuję za informację. Na stronach niemieckich znalazłam info, że sprzątanie w budynkach podlega pod stawkę godzinową i nawet jest ustawowo określona stawka minimalna - od 01.01.2013 jest to 9 Eur/h. Nie ma akordu! Nie mam wyznaczonych żadnych "norm" do zrobienia. Sama pilnuję czasu bo.. płace za parking (hotel jest w centrum miasta). Ale rzeczywiście spróbuję znależć Caritas i podpytam, co w takiej sprawie robić.

Pozdrawiam serdecznie

Sprawa ze sprzątaniem pokoi hotelowych jest mi znana bowiem miesiąc temu podjęła ją moja żona. Pracowała po 10 godzin dziennie a płacone miała za sześć. Mówiła że jak będzie sprzątać szybciej to może da radę się wyrabiać. Nic z tego szybciej sprzątała dostawała więcej pokoi. Gdy zrozumiałem o co w tym chodzi przekonałem ją żeby natychmiast zrezygnowała z tej pracy. W istocie hotele stosują warunki pracy w systemie akordowym, ale płaca jest już ustalana tak jak w systemie czasowym. Jest to jawne łamanie prawa i wyzyskiwanie ludzi, ale hotelom lud pośredniczącym firmom opłaca się oszukiwać w ten sposób pracowników (głównie imigrantów, którzy nie znają języka a co dopiero prawa) i płacić kary nakładane przez inspekcję pracy niż zatrudnić dodatkowych pracowników, tak żeby nie trzeba było pracować w morderczym tempie i pracować za darmo.

Powrót