Mam pytanie,

• Autor wątku Autor wątku fajny chłopak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fajny chłopak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Mam pytanie, mianowicie mam zamiar zacząć robić koszulki i sprzedawać je na allegro. Problem w tym że na koszulce planuje dać napis abc*, który jest skrótem nazwy i jednocześnie adresem pewnego forum.Oraz dać obrazek, który jest charakterystyczny dla tego forum i jest dostępny tylko na nim, najprawdopodobniej został stworzony przez ludzi z tego forum. Jest to emotka jak np ta::cool:
*nazwa abc oczywiście została zmieniona, ale przypuśćmy że adres forum to abc.pl i ja mam zamiar mieć napis na koszulce abc i obok niego właśnie ten obrazek :cool:
Mogę to zrobić? Czy łamię jakieś prawo autorskie? Wydaje mi się że nie ponieważ ten obrazek został trochę zmieniony a napis nie jest nazwą forum tylko skrótem. Ale pytam Was bo to oczywiście są tylko moje przypuszczenia, a ja w żadnym wypadku ekspertem nie jestem. Z góry dziekuje za odpowiedź.Pozdrawiam

fajny chłopak napisał:
Ale pytam Was bo to oczywiście są tylko moje przypuszczenia, a ja w żadnym wypadku ekspertem nie jestem...
Ale wygląda na to, że powinieneś się stać, bo ostateczną decyzję i tak podjąć musisz sam ;)

Co do skrótu, to o ile nie jest on zastrzeżonym znakiem towarowym, a Twoje zastosowanie nie leży w zakresie ochronnym, to wygląda, że problemu nie ma. No bo skrót, jak się domyślam, nie jest przecież nawet podobny do pełnej nazwy...

Co do grafiki - to tu już jest inaczej. Zapewne posiada ona ochronę prawną (choć być może nikt na forum o tym nie wie póki co ;)) i na wykorzystanie tej grafiki, lub jej modyfikacji (opracowania!), potrzebna jest w ogólności zgoda właściciela praw autorskich do niej.

dzieki za odpowiedź, co do obrazka to był on przerabiany setki razy, nawet jest temat na forum w którym użytkownicy przerabiają tą emotkę po swojemu tworząc nawet całe animacje i gify z tą emotką w roli głównej i nikt nigdy się nie czepiał. przykładowo, adres forum to np abc.pl a ja umieszczam napis abc na koszulce, na pewno nie będzie żadnych nieprzyjemności z tym związanych? bo nie jestem do końca pewny,dziękuje za pomoc, pozdrawiam

Powrót