Mam termin cojak się nie stawie

• Autor wątku Autor wątku Marek00000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek00000

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Areszt mam 100metrów od sądu , mam jeszcze trochę spraw,które chciałem ogarnąć.Czy jeśli termin to czwartek sąd może już w piątek wydać nakaz doprowadzenia ? Bo słyszałem opinie że to zwykle tydzień,dwa czy nawet dłużej. Jednak u mnie areszt jest 100metrów od sądu więc pewnie to idzie szybko i z automatu.

Czy były już przypadki by Sąd w następny dzień czy też 2dni po niedotrzymaniu terminu już stosował przymus ?

Liczysz na to, że dostaniesz odpowiedź w stylu "spoko, może się bujać dwa tygodnie, a później tylko się pilnuj, żeby nie dać się złapać" ?
Odpowiem ci tylko, że informację o twoim niestawieniu się areszt przekazuje do sądu niezwłocznie.

Marek00000 napisał:
Czy były już przypadki by Sąd w następny dzień czy też 2dni po niedotrzymaniu terminu już stosował przymus ?
Spotkałem się z taką sytuacją.

ja jednak dzień przed wymagalnym terminem złożyłem pismo o odroczenie oraz o wstrzymanie do czasu rozpatrzenia wniosku , nie sądzę by sąd był aż tak okrutny żeby się nie przychylić i zaaresztować mnie

co do czasu ...u niektórych to trwa nawet 3tygodnie , u nas chyba rano sąd już ma raport z ZK następnego dnia bo to następny budynek , duże zagęszczenie ludości toteż sąd szybko "klepie " wyroki i kto wie czy jutro nie pójdzie nakaz aresztu ,to byłoby okrutne , gdzie się dowiedzieć czy jest taki nakaz ? możę zadzwonić do dzielnicowego i poprosić go o 3dni na spakowanie manatków ??

ilekosztuje doprowadzenie ? czy jakbym pojechał np. w góry i zgłosił sam na Policję (mod.) to zamkną mnie w górkism ZK ? wolałbym niż siedzieć tu dzie mieszkam , i tak nikogo nie mam a nawet nie życzę sobie by ktoś mnie odwiedzał

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Marek00000 napisał:
nie sądzę by sąd był aż tak okrutny żeby się nie przychylić i zaaresztować mnie
Najważniejsze to mieć optymistyczne podejście.....
to byłoby okrutne ,
Śmiesz żartować....
czy jakbym pojechał np. w góry i zgłosił sam na Policję (mod.) to zamkną mnie w górkism ZK ?
Tak, ale przeniosą Cię do ZK właściwego w stosunku co do twojego miejsca stałego pobytu.

zamkną mnie w górkism ZK ?
Dobre... W Polsce chyba nie ma górskich ZK.... Chyba, że AŚ Tarnowskie Góry...
To, gdzie będziesz odbywał karę nie zależy od Twojego widzimisię. Zakład, w którym Cię przyjmują, niekoniecznie jest tym, w którym będziesz odbywał karę.

Raczej hałdy :) ....
Ale "górskie ZK" mogłyby się niektórym przydać... Nie takie z wycieczkami, ale raczej z kamieniołomem...

mnow8 napisał:
Nie takie z wycieczkami, ale raczej z kamieniołomem...
Jak najbardziej, również jestem tego zdania jeśli chodzi o przestępstwa "ciężkie". Ale art 4 pkt 2. europejskiej konwencji praw człowieka mówi jasno że, nikt nie może być zmuszony do świadczenia pracy przymusowej lub obowiązkowej.

pb34499 napisał:
Tak, ale przeniosą Cię do ZK właściwego w stosunku co do twojego miejsca stałego pobytu.

A twierdzisz to na podstawie jakiego przepisu? Kryterium "geograficzne" już od pewnego czasu nie obowiązuje.

I w ramach ciekawostki - jak najbardziej mamy "górski" zakład karny. Bieszczady to góry, prawda :)?

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Kryterium "geograficzne" już od pewnego czasu nie obowiązuje.

Prosiłbym o wytłumaczenie lub odesłanie do przepisu. Jak rozumiem nie ma już "rejonizacji"? Jakie są w takim razie kryteria przy ustalaniu "kogo, gdzie" oprócz wolnych miejsc w zakładach?

prawpodobnie mają jakieś listy rygoru,wolnych miejsc i kosztów które ZK generuje i tym się pewnie kierują

forg napisał:
Kodeks karny wykonawczy. W okolicach setnego artykułu.

Dzięki!

§ 1. Skazany odbywa karę we właściwym ze względu na rodzaj, typ, system wykonywania kary lub zabezpieczenie zakładzie karnym. Przeniesienie skazanego do innego właściwego zakładu karnego może nastąpić, szczególnie w przypadku:
1) zmiany przeznaczenia zakładu karnego lub w celu zapewnienia warunków, o których mowa w art. 110 cela mieszkalna § 2,
2) zatrudnienia lub nauki,
3) udzielenia świadczenia zdrowotnego,
4) skierowania do ośrodka diagnostycznego, oddziału terapeutycznego lub oddziału dla osób stwarzających poważne zagrożenie społeczne albo poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa aresztu śledczego lub zakładu karnego,
5) udziału w czynności procesowej,
6) ważnych względów rodzinnych,
7) względów związanych z bezpieczeństwem skazanego,
8) konieczności zapewnienia porządku i bezpieczeństwa w zakładzie.
§ 2. Dyrektor Generalny Służby Więziennej ustala miejsce odbywania kary pozbawienia wolności dla skazanego objętego ochroną na podstawie ustawy z dnia 25 czerwca 1997 r. o świadku koronnym.

Art. 82. Klasyfikacja skazanych
§ 1. W celu stwarzania warunków sprzyjających indywidualnemu postępowaniu ze skazanymi, zapobieganiu szkodliwym wpływom skazanych zdemoralizowanych oraz zapewnieniu skazanym bezpieczeństwa osobistego, wyboru właściwego systemu wykonywania kary, rodzaju i typu zakładu karnego oraz rozmieszczenia skazanych wewnątrz zakładu karnego - dokonuje się ich klasyfikacji.
§ 2. Klasyfikacji skazanych dokonuje się mając na względzie w szczególności:
1) płeć,
2) wiek,
3) uprzednie odbywanie kary pozbawienia wolności,
4) umyślność lub nieumyślność czynu,
5) czas pozostałej do odbycia kary pozbawienia wolności,
6) stan zdrowia fizycznego i psychicznego, w tym stopień uzależnienia od alkoholu, środków odurzających lub psychotropowych,
7) stopień demoralizacji i zagrożenia społecznego,
8) rodzaj popełnionego przestępstwa.
§ 3. Podstawą klasyfikacji są w szczególności badania osobopoznawcze.

Co ważne dla ojców:

Art. 87a. Wykonywanie kary wobec skazanych sprawujących pieczę nad dzieckiem
§ 1. Wykonując karę wobec skazanych sprawujących stałą pieczę nad dzieckiem do lat 15, uwzględnia się w szczególności potrzebę inicjowania, podtrzymywania i zacieśniania ich więzi uczuciowej z dziećmi, wywiązywania się z obowiązków alimentacyjnych oraz świadczenia pomocy materialnej dzieciom, a także współdziałania z placówkami opiekuńczo-wychowawczymi, w których te dzieci przebywają.
§ 2. Skazani sprawujący stałą pieczę nad dziećmi, które przebywają w placówkach opiekuńczo-wychowawczych, powinni być w miarę możliwości osadzani w odpowiednich zakładach karnych, położonych najbliżej miejsca pobytu dzieci.

Powrót