Mama umarła. Komornik zawiesił egzekucję długu jej dłużniczki.

• Autor wątku Autor wątku Dobermann97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dobermann97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie.
Mama kiedyś pożyczyła dużą sumę.
Dłużniczka zwraca, grosze, ale zwraca , tzn działa komornik.
Niestety narazie egzekucje dlugu zawieszono, ze wzgledu na smierc mamy.

Jakie czynności mam podjąć, żeby móc przepisać to na siebie? jako spadkobierca? musze zlozyc pozew w sadzie ?

dziekuje za odpowiedzi.

Jesteś jedynym spadkobiercą? Masz akt poświadczenia dziedziczenia lub postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku?

yogi123 napisał:
Jesteś jedynym spadkobiercą? Masz akt poświadczenia dziedziczenia lub postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku?

Tak.
Mam akt PD od notariusza.

i jestem jedyny

Ostatnia edycja:
To złóż do komornika pismo informujące, że wstępujesz do postępowania na miejsce wierzyciela i załącz oryginał wypisu aktu od notariusza. Przedtem sugeruję jednak zadzwonić do komornika i spytać czy taki wniosek uwzględnią, bo być może konieczne będzie uzyskanie klauzuli wykonalności na wyrok na Ciebie.

Przepis prawny:
Art. 804[1]. k.p.c.
W razie przejścia egzekwowanego uprawnienia na inną osobę po wszczęciu postępowania egzekucyjnego osoba ta może wstąpić do postępowania na miejsce wierzyciela za jego zgodą, o ile przejście będzie wykazane dokumentem urzędowym lub dokumentem prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym.

yogi123 napisał:
To złóż do komornika pismo informujące, że wstępujesz do postępowania na miejsce wierzyciela i załącz oryginał wypisu aktu od notariusza. Przedtem sugeruję jednak zadzwonić do komornika i spytać czy taki wniosek uwzględnią, bo być może konieczne będzie uzyskanie klauzuli wykonalności na wyrok na Ciebie.

Przepis prawny:
Art. 804[1]. k.p.c.
W razie przejścia egzekwowanego uprawnienia na inną osobę po wszczęciu postępowania egzekucyjnego osoba ta może wstąpić do postępowania na miejsce wierzyciela za jego zgodą, o ile przejście będzie wykazane dokumentem urzędowym lub dokumentem prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym.

A skad ewentualnie uzyskac taka klauzule wykonalnosci ?

Nie będzie Ci potrzebna klauzula.
Jeżeli postępowaniu jest nadal czynne, to w takim przypadku nie ma zastosowania art. 804(1) kpc tylko 819 kpc
Postępowanie podejmuje komornik z udziałem spadkobierców. Wystarczy złożyć wniosek o przystąpieniu do postępowaniu w miejsce zmarłej i przedłożyć PD.

Powrót