Mandat 50 zł - Zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego

• Autor wątku Autor wątku Cr4sheR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cr4sheR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

W 2011 roku dostałem mandat za nieuiszczenie opłaty parkingowej na wysokość 50 zł (o którym nie pamiętałem).
Przez te wszystkie lata nie dostałem "przypomnienia" o tym mandacie, a teraz dostałem pismo:

attachment.php

Moje pytania:
Czy ten mandat się nie "przeterminował"?
Czy zablokują moje rachunki czy tylko pobiorą kwotę na mandat i sprawa zamknięta?
Jak długo trwa blokada konta, ponieważ na koncie jest "trochę pieniędzy", których będę potrzebował pod koniec roku?

I co najsmutniejsze dlaczego nie przysłali listu przypominającego o tym zobowiązaniu - zostało by natychmiast uregulowane.

Pozdrawiam, Łukasz.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Czy ten mandat się nie "przeterminował"?
Nie, 5 lat licząc od końca roku kalendarzowego, w którym została opłata naliczona.

Czy zablokują moje rachunki czy tylko pobiorą kwotę na mandat i sprawa zamknięta?
Plus koszty, razem jak widzę 73,50. Tak, bo zajęcie jest do wysokości należności. Nikt nic nie "zablokuje", chyba, że bank złamie prawo bankowe. Co jest częste, ale niezgodne z prawem.

Jak długo trwa blokada konta, ponieważ na koncie jest "trochę pieniędzy", których będę potrzebował pod koniec roku?
Zgodnie z przepisami prawa bankowego zajęcie bank ma zrealizować bezzwłocznie. Natomiast po jego zrealizowaniu zajęcie przestaje obowiązywać. Więc - do czasu wyjścia przymusowego przelewu z Twojego rachunku.

I co najsmutniejsze dlaczego nie przysłali listu przypominającego o tym zobowiązaniu - zostało by natychmiast uregulowane.
Obowiązku nie mają, a czemu mimo jego braku tego nie zrobili - ich należy pytać.

Syphar napisał:
Plus koszty, razem jak widzę 73,50. Tak, bo zajęcie jest do wysokości należności. Nikt nic nie "zablokuje", chyba, że bank złamie prawo bankowe. Co jest częste, ale niezgodne z prawem.

Plus koszty banku zgodnie z TOiP - wiele banków za realizację zajęcia egzekucyjnego pobiera 30-50 zł za przelew.

przepraszam ze się dopnę do tematu, ale muszę spytać, czyli co jeśli ktoś ma zajęcie egzekucyjne na rachunku to za każdy przelew bez znaczenia na jaką kwotę to oni pobierają sobie aż takie prowzje?

Przecież Ty masz zajęcie przez komornika sądowego, a tu jest egzekucja administracyjna, zupełnie inna sprawa...

Natomiast jakie prowizje pobiera bank, to szukaj w regulaminie, umowie... Tak, są banki które od każdego przelewu egzekucyjnego tyle pobierają.

Powrót