Mandat autostrada Niemcy

• Autor wątku Autor wątku stykovia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stykovia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie, ponad miesiąc temu jadąc do pracy w delegacje do Francji,
Fotoradar strzelił nam zdjęcie, w miejscowości Mainz dodam, że była to autostrada ograniczenie w tym miejscu wynosi 80km/h jechałem tam 143km/h
Przekrocyłem prędkość o 63km/h po 2 tygodniach niczemu nieświadomy do firmy przyszedł mandat w wysokości 440 euro+ 28,5 euro(koszty administracyjne). Samochodem kierowały 3 osoby, pech chciał, że w tym miejscu akurat ja kierowałem. Szef firmy kazał przyznać się do kierowania autem. Wysłał moje dane do Niemieckiej Policji. W ubiegły czwartek dostałem list na mój adres z formularzem do wypełnienia.
Zdjęcie z fotoradaru z maila Szefa jak i z listu do mnie jest nieczytelne

Słyszałem coś, że podobno nie można kierować samochodem firmowym jeśli się nie jest kierowcą zawodowym. Czy to prawda?

Moje pytanie główne brzmi: Czy mogę się odwołać od tego mandatu mówiąc, że zdjęcie nie jest czytelne, albo chociaż po części zmniejszyć karę?
Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

Ostatnia edycja:
To jest forum prawne...jechales autem ?... przekroczyles predkosc ?... Wiec trzeba mandat zaplacic !!! To komu chcesz przypisac to wykroczenie ??? Szefowi ?

:mad:

Elvi napisał:
To jest forum prawne...jechales autem ?... przekroczyles predkosc ?... Wiec trzeba mandat zaplacic !!! To komu chcesz przypisac to wykroczenie ??? Szefowi ?

:mad:
Chciałem zapytać czy jest jakaś inna możliwość,typu zmniejszenia mandatu lub ewentuaonie wykręcenia się z tego bo na zdjęciu nic nie widać. Nie dawno zacząłem pracę i na ten mandat (2000zł) muszę równo cały miesiąc pracować.

Witam
Ciesz się że autostrady w niemczech są JESZCZE darmowe .
Jeżeli w polsce dostajesz mandat i taryfikator za dane przewinienie wynosi XXX zł i taki mandat masz do zapłaty to piszesz o zmiejszenie kary czy nie zgadzając się oddajesz sprawę do sądu. Odpowiedz sobie sam.
Pozdrawiam

Wiezdzajac na terytorium Niemiec ,powinienes wiedziec ze tu sie placi mandaty w Euro a nie w zlotowkach....Wystarczy spojzec na uczestnikow ruchu(niemcow ale zdazaja sie wyjatki) ograniczenie do 80 k /mh i noga z gazu!!! ...tu za takie cos mozna prawko stracic ... Sa inne odcinki na Autostradzie gdzie mozesz przycisnac ile fabryka dala... :(

A wracajac teraz do sedna sprawy, mozna starac sie o rozlozenie na raty takiej kwoty,ale nie o zmniejszenie ..

Powrót