mandat i odwołanie.

• Autor wątku Autor wątku grev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grev

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Od przeszło 7dmiu lat (jak nie więcej) do szkół dojeżdżam autobusami linii MZK.Nigdy jeszcze do tej pory nie zdarzyło mi się jechać na gapę, aż do pewnego felernego dnia.Kupując bilet rano (będąc jeszcze trochę nieprzytomnym) pomyliłem daty i kupiłem tak, że miałem na owy dzień lukę (12.03.2007), bilet zaczynał się od jutra.No i pech chciał, że załapałem się na kontrolę.
Został mi wystawiony mandat na kwotę 106zł i 25 gr.
Zaraz po całym wydarzeniu napisałem odwołanie...i był spokój...aż do dziś.
Dnia 21.06.2007, po trzech miesiącach, otrzymałem pismo, że brak podstaw prawnych do anulowania "opłaty".
Czy ich nie obowiązują kompletnie żadne terminy?Równie dobrze mogliby odpisać za rok?
I jeśli nie to, to czy ktoś nie mógłby mi podsunąć jakiegoś argumenty, który mógłby unieważnić opłatę?

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc,
Grev~

To bez znaczenia, kiedy otrzymał Pan informację. Widać nie mogli wcześniej odpowiedzieć. Faktem jest, że jechał Pan bez ważnego biletu i nie ma na to żadnego logicznego usprawiedliwienia.

Na żadne przepisy powoływać się nie ma sensu, bo w myśl przepisów prawa przewozowego już samo zajęcie miejsca w środku transportu przewoźnika oznacza akceptację na warunki (obowiązek posiadania ważnego w chwili przejazdu biletu, zapłata dodatkowej opłaty w wypadku jego braku). Regulamin ten z całą pewnością Pan znał, skoro korzysta z usług przewoźnika od dłuższego czasu.

Ewentualnie proszę pisać o rozłożenie opłaty na raty.

Muszą odpisać w ciągu 30 dni Na podstawie art 79 ustawy z dnia 15 listopada 1984r-Prawo przewozowe(Dz. U. z 2000r Nr 50, poz.601, z póżn .zm)
$6.1Odpowiedz na reklamację powinna być udzielona niezwłocznie, nie póżniej niż w terminie 30dni od dnia przyjęcia reklamacji przez przewożnika
$10.Nieudzielenie przez przewożnika odpowiedzi na reklamcję w wymaganym terminie skutkuje uwzględnieniem reklamacji.

[cytat="tomek64"]Muszą odpisać w ciągu 30 dni Na podstawie art 79 ustawy z dnia 15 listopada 1984r-Prawo przewozowe(Dz. U. z 2000r Nr 50, poz.601, z póżn .zm)
$6.1Odpowiedz na reklamację powinna być udzielona niezwłocznie, nie póżniej niż w terminie 30dni od dnia przyjęcia reklamacji przez przewożnika
$10.Nieudzielenie przez przewożnika odpowiedzi na reklamcję w wymaganym terminie skutkuje uwzględnieniem reklamacji.[/cytat]

Dziękuje Ci, Tomku, bardzo :]
Musze teraz przeszperać papiery bo nie mogę znaleść kopii tego odwołania a oni pewnie nie będą chcieli go udostępnić w razie czego.W terminie nie zmieścili się na 100% - to w końcu 3 miesiące.

Nie jest to takie proste. Według rozporządzenia wykonawczego, które powołuje tomek64:

[cytat:c6zqufie]§ 4. Uprawniony albo podróżny może złożyć do przewoźnika reklamację:
1) z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy przewozu;
2) gdy nie zgadza się z treścią wezwania do zapłaty i może udowodnić, że posiadał ważny dokument przewozu lub dokument poświadczający jego uprawnienie do przejazdu bezpłatnego lub ulgowego.

[/cytat:c6zqufie]

Jest oczywiste, że aby skutecznie złożyć reklamację powinno się nie tylko nie zgodzić z treścią wezwania ale też nieodzowne jest wykazanie, że posiadało się ważny dokument.

No ale złożyłem odwołanie, zostało przyjęte i się do niego ustosunkowali (po terminie).
Czy jednak tak to wszystko wygląda, że muszę zapłacić? :|

Najlepiej jakbyś poszedł z tą sprawą do rzecznika praw obywatelskich lub radcy prawnego , jest to darmowe ,on Ci powie co masz zrobić , jak Ci się nie chcę to poczekaj może Ci przyślą nakaz zapłaty z sądu ,odwołaj się jak najszybciej i wskaż przekroczenie terminu . Pamiętaj że taki "mandat" przedawnia się po 12 miesiącach lub 12 +3 w przypadku wszczęcia postępowania.Jeżeli te terminy są złe proszę o poprawienie mnie, nie jestem specjalistą są tutaj ludzie znający się na rzeczy znacznie znacznie lepiej

Przedawnienie roszczeń z umowy przewozu faktycznie wynosi 1 rok. Bieg ten przerywa postępowanie reklamacyjne, nie dłużej jednak niż na 3 m-ce.

Powrót