Mandat karny

• Autor wątku Autor wątku Croos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Croos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, otrzymałem mandat karny 23.10.2015 w wysokości 100zł. A dopiero dziś otrzymałem jedyny list od tamtego czasu jako " Zawiadomienie o Zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego i wkładu oszczędnościowego "
odnoszący się do niezapłacenia kwoty należnej. Czy nie powinienem dostać po tygodniu czy nawet później informację o nie/zapłaceniu za mandat ? Minęło 5 ms i w tym czasie zdążyłem zapomnieć o tym mandacie sądzac nawet, że pewnie strącili mi go z podatków, a dziś niespodziankę przyniósł listonosz do domu. Czy jest możliwość uiszczenia zapłaty do 1ms ? Jeśli tak to będzie coś naliczane ? Ewentualnie ile mam czasu do spłaty tego mandatu ? :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Croos napisał:
Ewentualnie ile mam czasu do spłaty tego mandatu ?
Ustawowy termin to 7 dni od dnia otrzymania.
Teraz możesz jedynie udać się do banku i dowiedzieć się na jakiej podstawie została wszczęta egzekucja.

Croos napisał:
Czy nie powinienem dostać po tygodniu czy nawet później informację o nie/zapłaceniu za mandat ?
Tak, powinieneś. Podobnie jak powinieneś otrzymywać codziennie informację, że trzeba zjeść śniadanie, wyjść do pracy itd. Taki świat dorosłych ludzi.
A poważnie, znałeś termin zapłaty i nikt na całym świecie nie ma obowiązku Ci o tym przypominać.

Powrót