Mandat kzk gop - którego nie dostałem.

• Autor wątku Autor wątku MarekGw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarekGw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Kilkanaście dni temu otrzymałem upomnienie z KZK GOP w związku z nieuregulowanym mandatem - którego nie dostałem.

Prawdopodobnie zgubiłem legitymację szkolną, nie zgłosiłem tego, bo od 3 miesięcy nie poruszam się komunikacją miejską, tylko jeżdżę samochodem, ponadto legitymacja była do tego stopnia zniszczona, że na poczcie nie chcieli mi wydawać na nią przesyłek, bo nie można było stwierdzić czy legitymacja jest ważna.

Napisałem, więc do KZK GOP opisując całą sytuację, jednocześnie kwestionując sposób nałożenia mandatu - prawdopodobnie przy użyciu dokumentu w stanie rozkładu. Ponadto poinformowałem, że chcę zobaczyć mandat, na którym rzekomo się podpisałem i jestem gotowy przyjechać do wskazanego przez nich punktu obsługi KZK GOP.

W odpowiedzi dostałem tylko informację, że moje stanowisko jest bezzasadne i mam zapłacić, w przeciwnym razie skierują sprawę do sądu. Nikt się w ogóle nie odniósł do mojej prośby o okazanie mandatu na którym powinien być podpis osoby ukaranej.

Czy mam prawo taki mandat zobaczyć? Co mam zrobić?

Oczywiście podkreślam - żadnym tramwajem bez biletu nie jechałem, nic nie podpisywałem.

Jak na pewno Ty nie otrzymałeś tego mandatu to trzeba poinformować organy ścigania.
Ktoś posłużył się Twoim dokumentem tożsamości, podrobił Twój podpis itd.

Czy jest jakieś prawo na które mogę się powołać żądając okazania protokołu czy kopii mandatu z podpisem?

Podbijam temat, ponieważ bezskutecznie proszę KZK GOP o okazanie kopii mandatu czy jakiegoś protokołu. KZK GOP w ogóle się nie ustosunkowuje do mojej prośby, a jedynie zbywa mnie twierdząc, że kontroler sprawdził ważność legitymacji i podpisu.

Domyślam się, że KZK GOP świadczy usługi na zlecenie samorządu czy w takim razie mogę się powołać na jakiś konkretny przepis np. KPA w celu zobaczenia mandatu?

Powrót