P
patrycjakier
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
witam i proszę o pomoc
listem zwykłym otrzymałam wezwanie do zapłaty od firmy Statima na adres zameldowania, o treści:
problem w tym, że wszystkie mandaty, o których pamiętałam opłacam w terminie (raz również po wezwaniu, ale jego nadawcą było MPK i nadany już była sygnatura sądowa epu!)
mając na uwadze art. 778 KC mam pytania:
czy to roszczenie jest przedawnione, mając na względzie datę (która dla mnie jest z kosmosu) wskazaną przez statimę w piśmie, tj. 29.08.2014 (rozumiem, że niby od tej daty siedem dni wstecz to data otrzymania mandatu?), czyli upływ ponad 3 lat. sami wskazują, że nie wystąpili jeszcze na drogę sądową?
nie chcę dzwonić ani do mpk, ani do statimy, aby nie uznawać długu, tym bardziej, że się do niego w ogóle nie poczuwam, a wszystkie swoje zobowiązania spłacam terminowo.
jednak potwierdzenie mam jedynie jednej uiszczonej opłaty na trzy.
czytałam w internecie i ludzie nie wypowiadają się dobrze o tej firmie, nie wiem czy mogę podawać tutaj linki do artykułów, więc tego nie uczynię, ale cytując wybiórczo niektóre fragmenty:
proszę doradzić coś w tej sytuacji. dziękuję!
listem zwykłym otrzymałam wezwanie do zapłaty od firmy Statima na adres zameldowania, o treści:
Statima S.A. z siedzibą(...) działa na podstawie udzielonego pełnomocnictwa, które znajduje się do wglądu w siedzibie Spółki, w imieniu:
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne - Łódź Sp. z o.o.
90-132 Łódź, ul. Tramwajowa 6
Więc zgodnie z prawem zapłać w terminie do 01.12.2017 roku
zobowiązanie na kwotę 256,25 zł
tytułem niezapłaconej opłaty dodatkowej 532090 płatnej do dnia 29.08.2014 wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie oraz opłatą za przewóz.
Podkreślmy, iż w przypadku terminowej spłaty unikniesz straty z tytułu codziennie naliczanych odsetek, bo Twoja sprawa nie trafi na drogę postępowania sądowego, a w konsekwencji również egzekucyjnego.
Dlatego, że Twoja niepotrzebna strata z powodu powstania kosztów uzyskania nakazu zapłaty, klauzuli wykonalności oraz postępowania egzekucyjnego może wynieść 461,69 zł.
problem w tym, że wszystkie mandaty, o których pamiętałam opłacam w terminie (raz również po wezwaniu, ale jego nadawcą było MPK i nadany już była sygnatura sądowa epu!)
mając na uwadze art. 778 KC mam pytania:
czy to roszczenie jest przedawnione, mając na względzie datę (która dla mnie jest z kosmosu) wskazaną przez statimę w piśmie, tj. 29.08.2014 (rozumiem, że niby od tej daty siedem dni wstecz to data otrzymania mandatu?), czyli upływ ponad 3 lat. sami wskazują, że nie wystąpili jeszcze na drogę sądową?
nie chcę dzwonić ani do mpk, ani do statimy, aby nie uznawać długu, tym bardziej, że się do niego w ogóle nie poczuwam, a wszystkie swoje zobowiązania spłacam terminowo.
jednak potwierdzenie mam jedynie jednej uiszczonej opłaty na trzy.
czytałam w internecie i ludzie nie wypowiadają się dobrze o tej firmie, nie wiem czy mogę podawać tutaj linki do artykułów, więc tego nie uczynię, ale cytując wybiórczo niektóre fragmenty:
,- Docierają do nas sygnały o czynnościach prowadzonych przez firmy windykacyjne w związku z nieuregulowanymi opłatami za przejazd bez biletu. Czynności te jednak nie są prowadzone na zlecenie MPK. Należności wynikają z zadłużenia wobec innych firm kontrolujących, które nie były związane z MPK. Nigdy nie sprzedawaliśmy należności żadnej firmie windykacyjnej - zapewnił Sebastian Grochala, rzecznik MPK/
Do MPK w ostatnim czasie telefonuje mnóstwo osób, które otrzymały wezwania do zapłaty przysłane przez firmy windykacyjne. Zarzucają przewoźnikowi, że sprzedał przedawnione mandaty windykatorom. Spółka musi tłumaczyć podróżnym, że nie jest stroną w tym konflikcie i to nie ona udostępniła dane dłużników firmom windykacyjnym. Twierdzi, że dane podróżnych mogły sprzedać te firmy, które przed laty prowadziły kontrolę biletów na zlecenie Zarządu Dróg i Transportu.
"poszukuje osob, ktore pomimo opłacenia mandatu za jazde bez waznego biletu łódzkim MPK są ścigane i wzywane do zapłaty za przejazd przez jedną z firm. bedac w siedzibie MPK w celu wyjasnienia opisanej wyzej sytuacji poznalam osobe majaca ten sam problem, na faceboowkowych grupach zglosilo sie tez kilka osob z podobna sytuacja i mysle, ze moze byc nas wiecej. chcaialabnym zebrac grupe takich osob(...)".
proszę doradzić coś w tej sytuacji. dziękuję!