Mandat MPK - odwołanie.

• Autor wątku Autor wątku infiiniity
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

infiiniity

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Dzisiaj otrzymałem mandat na 70 złotych. Okoliczności były takie. Jakieś 3 tygodnie temu wykupiłem migawkę na trasę tramwaju. Jechał on z pod mojej bramy i skręcał na drugim skrzyżowaniu. Ostatnio zmienili trasę tego tramwaju tak, że nie jechał ode mnie spod bramy, tylko cały czas prosto ulicą w którą wcześniej skręcał. Wsiadłem więc w inną linię, pomyślałem, że pojadę ten jeden przystanek na migawce(bo ten tramwaj w który wsiadłem jechał prosto, nie skręcał) i dalej skasuję bilet. Jadę ten przystanek, tramwaj zatrzymał się wsiedli ludzie, no to ja wyciągam bilet i chcę skasować. Nagle kontrolerka zasłania kasownik ręką, wyciąga legitymację i mówi mi, że kontrola. No to ja mówię, że chciałem skasować, a dotąd jechałem na migawce. Ona na to że już dwójka ma inną trasę i nie pozwoli skasować. Wlepiła mi mandat i poszła. Czy jest możliwość odwołania? W końcu to nie moja wina, że zmienili mi trasę gdy miałem kupiony bilet miesięczny. Wiem, że to pogmatfałem ale mam nadzieję, że da się zrozumieć.

Najważniejsze jest to czy w momencie jak poproszono Cię o bilet miałeś takowy ważny na przejazd dokładnie tym środkiem transportu publicznego czy nie. Cała reszta opowieści jest całkowicie nie istotna dla sprawy. Jeśli nie miałeś to kara jest słuszna.

Witam, zostałam dzisiaj spisana za jazdę bez ważnego biletu. Dałam kontrolerowi dowód, podpisałam się na mandacie i zauważyłam, że moje dane są nie do końca prawidłowe. Nie zgadza się numer mieszkania oraz imie. Jako, że mam Anna Maria i to jest jedno imie, (mam na to dokument) to pomyłka jest dość istotna gdyż wskazuje na inną osobę. Mam szanse anulować go? Jest na to jakiś paragraf?

Bo w sumie mogłabym nawet udać głupią, że to nie ja, ale nie mają mi nawet jak tego przysłac, bo adres do końca się nie zgadza a boję się jakie mogą być później tego konsekwencje :(

Dostałam mandat za brak biletu. Wsiadałam do autobusu w Dopiewcu( jest to strefa C) centralnie jakiś km od Dąbrówki ( gdzie zaczyna się strefa B) na którą mam wykupioną kom kartę podszedł do mnie kanar na kontrolę biletów i mu mówię że nie mam biletu na strefe C ale na strefe B która za chwile będzie już mam a on mi wystawił mandat w wysokości 200 zł płaciłam na miejscu 100 zł więc czy mogę do mpk pisać w ogóle odwołanie ponieważ nie powinien tyle kasy wziąść :(

Witam jestem studentką otrzymuje równiez rente rodzinną po zmarłym tacie.
Dzis złapała mnie kontrola miałam ważny skasowany bilet ulgowy. Gdy poproszono mnie o legitymację pokazałam legitymację emeryta- rencisty kontroler poprosił o dowod po czym wypisał mandat za brak ważnego dokumentu uprawniającego do ulgi. Czy miał do tego prawo ? Renta rodzinna przyznawana jest do 25 r zycia pod warunkiem ze sie ucze i tylko na tej podstawie jest ważna. Nie jednokrotnie miałam już kontrole i nikt do tej legitymacji wczesniej sie nie przyczepił. Czytama troche na internecie i w innych miastach taka legitymacja uprawnia do ulgi, ja jestem z kielc. Chodzi mi o to ze prawo powinno działac wszędzie tak samo. Kara za brak legitymacji uprawnijącej do zniżki to kilka złotych i juz im załpace te pieniądze. Prosze tylko o informacje czy takie postępowanie jest zgodne z prawem, na legitymacji nie ma informacji z jakiego powodu mam przyznaną rente. Jeżeli w waszych miastach takie ulgi są stosowane dla renty rodzinnej dla osób uczących się do 25 r zycia to prosze o informacje bo bardzo zaintrygowała mnie ta sprawa.

Powrót