Mandat mpk

• Autor wątku Autor wątku przemmek.www
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemmek.www

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, 3 dni temu dostałem mandat mpk w wysokosci 240zl. Spisali moje dane z legitymacji szkolnej. Na legitymacji widniał moj stary adres zamieszkania(tydzien wczesniej sie przeprowadzilem) Moga mi cos zrobic jak nie zaplace tego mandatu czy jakos z fartem uda mi sie przez to przejsc nie placac?:mad:

Nie pomagamy na forum uniknąć kary.. ściągną to z ciebie. I nie mandat tylko opłata dodatkowa.

Oczywiście, że do ciebie dotrą jeśli nie zapłacisz. Przecież każda legitymacja na swój numer. Poza tym dla sądu to nic trudnego dotrzeć do twojego aktualnego adresu zamieszkania na podstawie informacji o poprzednim.

Witam nie wiem czy w dobre miejsce zadaje te pytanie ale może wie ktoś po jakim czasie przedawnia sie dług z mandatu
Dziś przeyzedł po raz pierszy list do mnie na zapłacenie mandatu za przejazd autobusowy tylko z tym że tam jest napisane żę mandat był w 2006 roku !!!
Czy ten mandat jest już przedawniony > ? Nie jest go duzo bo zaledwie 130 zł ale jesli juz sie przedawnił to daleczego mam płacic ! Proszę o odpowiedz bo nie mam zielonego pojęcia dzięki

Tzw. "mandat" czyli opłata dodatkowa przedawnia się po 15 miesiącach. Jak pismo przyszło z firmy windykacyjnej a nie z sądu, to przedawniony.

List nie przyszedł z sądu tylko z jakiejś firmy "Intrum justitia "
Więc nie musze tergo mandatu płacic !
Wielke dzięki za odpowiedz

daro2013 napisał:
jesli juz sie przedawnił to daleczego mam płacic
Przedawnienie jest zarzutem w sprawie i podnosi się je w sadzie. Dług przedawniony nie znika, przeistacza sie w zobowiazanie naturalne.

Wierzyciel zawsze może cię wpisać do jednego z rejestrów dłużników.

Powrót