Mandat MPK

• Autor wątku Autor wątku ddkk90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ddkk90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
witajcie. wczoraj jechalem do urzedu pracy poniewaz mialem termin. jadac na bezrobocie kupilem bielt 40 minutowy, bo zawsze go kupuje w jedna sgtrone by spokojnie zajechac na miejsce. dojechalem na rondo czyzynskie po czym przesiadlem sie do nastepnego tramwaju by dojechac do celu i po zamknieciu sie drzwi pojawili sie panowie z kontroli. bilet mialem wiec smialo podalem go panu kontrolerowi i pech chcial, ze bilet byl nie wazny od dwoch minut co poskuitkowalo mandatem. zanim dostalem mandat tlumaczylem kontrolerowi, ze zawsze jeszcze na tym bilecie i jade na bezrobocie i niestety nie bylo mnie stac na kolejny bilet. kontrolerowi pokazalem dowod, ze jade na bezrobocie wiec nie mam z czego zyc - pokazalem mu skierowanie. kontroler zaczal sie ze mnie lekko smiac i zaczal wypisywac mandat. prosze, powiedzcie mi czy istnieje teraz mozliwosc jakiegos odwolania sie do tego mandatu? nie wiem, moze zadzwonic do mpk? nie mam pracy wiec niby z czego mam zaplacic ten mandat? jechalem na bezrobocie po prace, ledwo mialem te pare zlotych na bilet i mialem wysiadac doslownie za minute po tym jak wpadli kontrolerzy wiec nie moja wina ze tramwaj sie wluczyl!! co poradzicie? bede wdzieczny za pomoc bo nigdy wczesniej nie dostalem mandatu mpk, zawsze staram sie meic przy sobie bilet.

pozdrawiam

ddkk90 napisał:
pech chcial, ze bilet byl nie wazny od dwoch minut co poskuitkowalo mandatem
Dostał go Pan zasadnie.

ddkk90 napisał:
czy istnieje teraz mozliwosc jakiegos odwolania sie do tego mandatu?
Pewnie, że istnieje taka możliwość w Referacie Odwołań (na Św. Wawrzyńca).

Wątpię żeby poskutkowało, ale spróbować Pan może.

No niestety już tak jest, że jak się korzysta z komunikacji miejskiej, to trzeba za nią płacić.

ddkk90 napisał:
witajcie. wczoraj jechalem do urzedu pracy poniewaz mialem termin. jadac na bezrobocie kupilem bielt 40 minutowy,

Ile czasu zajmuje ten przejazd wg rozkładu?

rafmik napisał:
Ile czasu zajmuje ten przejazd wg rozkładu?
Takie rzeczy nie w Krakowie, tutaj liczy się faktyczny czas przejazdu, nie rozkładowy.

lawit napisał:
Takie rzeczy nie w Krakowie, tutaj liczy się faktyczny czas przejazdu, nie rozkładowy.

Pierwsze miasto w którym spotykam takie rozwiązanie...

Dziekuje za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie, co jezeli zgubilem swistek tego mandatu? Jak pojade na wawrzynca to bez problemu beda mieli moje dane w bazie? Juz tam wczoraj dzwonilem i splacal to w ratach, co miesiac po 50zl, bo nie jestem teraz w stanie zaplacic nawet tych 124zl. Moge smialo tam jechac bez tego swistka ktorego dostalem od kontrolera by wplacic pierwsza rate?

Nastepna sprawa, jest taka, ze tego dnia kontrolerzy rowniez spisali mojego kolege z tym samym biletem, ale on niczego nie podpisal, kontroler spisal tylko jego dane i poszedl.. co w takiej sytuacji ma robic? mandat jest wtedy nie wazny skoro nie podpisal go?

pozdr

mandat jest ważny, po prostu odmowił jego przyjęcia. Wkrótce dostanie wezwanie do zapłaty, a jeżeli nie uiszczy, to pozew sądowy.
W Twoim przypadku mógłbyś jeszcze napisać prośbę do Mpk o anulowanie kary lub jej obniżenie, podać okoliczności i sytuację finansową, jeżeli byłby to pierwszy raz, to MPK w Krakowie z reguły anuluje karę i płacisz tylko opłatę manipulacyjną w wysokości 10zł.

Ok, ale gdzie mam napisać do MPK? W poniedziałek będzie 7 dzień od mandatu i udaję się w tym celu na Wawrzyńca - mogę tam osobiście ubiegać się o obniżenie lub anulowanie mandatu? Nie mam pracy więc nie mam z czego zapłacić. Jeżeli mi się nie uda, to będę musiał wpłacić za poniedziałek pierwszą ratę w wysokości 50zł.. a kiedy będę mógł wpłacić następną, to nie wiem, bo mam ciężką sytuację... Co robić?

Powrót