mandat MZK Konin- pisać odwołanie?

• Autor wątku Autor wątku marika2207
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marika2207

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, moja siostra z koleżankami jechała mzk Konin dzisiaj po raz pierwszy/.
Nie pochodzi z Konina, kupiła bilet u kierowcy, lecz nie wiedziała, że trzeba go skasować, po kilku minutach jazdy zorientowała sie , że trzeba to zrobić, gdy podeszła do kasownika kanarka położyła rękę na kasowniku i powiedziała "Obserwowałam Was". Znam moją siostrę i wiem, że gdyby wiedziała skasowałaby bilet, zaczęła płakac, mówiła, że jadą pierwszy raz i nei wiedziały, że trzeba to zrobić. Ma 14 lat. Wypisany mandat to 150 zł.

Myślę, że kanarka nie powinna być taką arogancka i bezwględna. Szczególnie, że poluję na młodsze osoby aby tylko wypisac im mandat.

Myślę, że moja siostra powinna się odwołać o umorzenie mandatu. Tym bardziej, że to był pierwszy raz. Czy powinna to zrobić?
Proszę o radę. pozdrawiam

Witam, odwołanie można pisać, ale myślę, że mało co da. Zastanawia mnie tylko ta stawka 150 zł? to normalna cena dla osoby uczącej się? Niewłaściwe zachowanie kontrolerki nie jest nigdzie udokumentowane, więc ciężko będzie cokolwiek uzyskać. Niestety w autobusach, tramwajach obowiązują pewne zasady, nie znajomość ich nie zwalnia nas. MZK Konin nie będzie obchodziło czy to pierwszy mandat w życiu czy setny, to nie wyrok w sądzie. :) warto sprawdzić tylko czy mandat powinien być wypisany na tak dużą sumą.

Dziękuję za odpowiedź.
A czy dla osoby czternastoletniej można wypisać mandat? Czy rodzice mają obowiązek go płacić?

nodata napisał:
Witam, odwołanie można pisać, ale myślę, że mało co da. Zastanawia mnie tylko ta stawka 150 zł? to normalna cena dla osoby uczącej się? Niewłaściwe zachowanie kontrolerki nie jest nigdzie udokumentowane, więc ciężko będzie cokolwiek uzyskać. Niestety w autobusach, tramwajach obowiązują pewne zasady, nie znajomość ich nie zwalnia nas. MZK Konin nie będzie obchodziło czy to pierwszy mandat w życiu czy setny, to nie wyrok w sądzie. :) warto sprawdzić tylko czy mandat powinien być wypisany na tak dużą sumą.

Dzieci do 4 roku życia mogą bezpłatnie jeździć komunikacją miejską, dzieci powyżej tego roku muszą mieć skasowany bilet. Oczywiście mandat jest na Pani siostrę, a nie na gospodarstwo domowe, tyle, że siostra nie ma jeszcze skończonych 17 lat i to rodzice za nią odpowiadają. Właśnie sprawdziła w regulaminie MZK Konin, zgadza się - 150 zł. To wyjątkowo dużo, ja jestem z Łodzi i tu mandaty są wysokości 100 zł.

Moja siostra ma kupiony bilet z automatu o 15.01, natomiast mandat wystawiony o 15.04 na innej ulicy niż mandat w rzeczywistości był wystawiony. Wiem, że dojazd z tego przystanku na napisany w mandacie nie zająłby 3 minut, tylko 10. Siostra zastanawiała się czy ten bilet należy skasować(rozmawiała o tym z koleżanką czy wystarczy po prostu mieć kupiony), a jak się potem okazało, obok niej stały dwie kanarki, nie sposób było nie usłyszeć rozmowy dziewczyn w tak bliskim otoczeniu, dopiero po chwili kontrolerki naskoczyły na nie.
Myślę, że chyba najwłaściwsze będzie pójście osobiście i wyjaśnienie sprawy.

nodata napisał:
Dzieci do 4 roku życia mogą bezpłatnie jeździć komunikacją miejską, dzieci powyżej tego roku muszą mieć skasowany bilet. Oczywiście mandat jest na Pani siostrę, a nie na gospodarstwo domowe, tyle, że siostra nie ma jeszcze skończonych 17 lat i to rodzice za nią odpowiadają. Właśnie sprawdziła w regulaminie MZK Konin, zgadza się - 150 zł. To wyjątkowo dużo, ja jestem z Łodzi i tu mandaty są wysokości 100 zł.

Ostatnia edycja:
To zmienia postać rzeczy, w taki razie warto osobiście iść i wyjaśnić sprawę. Powodzenia. :)

Powrót