Mandat Niemcy nie moje auto

• Autor wątku Autor wątku Adrianh1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrianh1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Otrzymałem list wrzucony do skrzynki napisany w języku niemieckim na mój niemiecki adres za polskie auto opel corsa na polskich tablicach rejestracyjnych. To nie było moje auto uznalem to za pomyłkę i zapomniałem o sprawie (olałem).

W pozniejszym czasie otrzymałem obciazenie na kwote 25 euro + odsetki (50 euro)

Poszedłem osobiście do tej instytucji z zapytaniem skąd oni w ogóle wzięli, że ja jestem właścicielem tego auta i dlaczego mi to wyslali na moj adres. Panowała tam totalna dezinformacja. W odpowiedzi od jakiejs pani Muller do ktorej zadzwonila inna pani podajac mi do ucha sluchawke, usłyszałem, że przecież z mojego konta był kiedyś tam dokonany przelew wlasnie za mandat na auto o tych tablicach.

Z pomocą tejze pani napisałem odwołanie, w którym zawarłem że to nie moje auto, nigdy nim nie jezdzilem i nie bylo nigdy na mnie zarejestrowane i zglaszam sprzeciw iz nie bede tego płacił. W tym momencie mnie olśniło, że to auto mojej znajomej ze starej pracy, ktora nie posiadała niemieckiego konta. Poprosiła mnie kiedys o dokonanie przelewu z mojego konta, który mial uregulować wlasnie mandat. Zglosilem jej dane osobowe i adres wysłaliśmy wspolnie pismo odwoławcze.

W odpowiedzi dostalem, że teraz juz jest za późno i decyzja o obciążeniu finansowym stala się prawomocna i miałem na to 2 tygodnie.

Co teraz robić?
Czy to w ogóle legalne wykorzystywanie moich danych osobowych oraz moich połączeń bankowych?
Skąd zdobyli mój adres domowy?
Z banku na jakiej podstawie?
Co mówi w takiej sytuacji prawo o ochronie danych osobowych?
Czy teraz jesli ta kobieta dostanie kolejny i kolejny mandat to znowu trafi do mnie to jest absurdalne?

Dlaczego nie wysłali tego mandatu do niej do Polski. Jeśli to nie jedyny mandat lub co gorsza miala jakis wypadek, uciekla z miejsca zdarzenia to ja bede korespondencje na moj adres otrzymywać to niedorzeczne.

Ostatnia edycja:
Powrót