Mandat od kontrolera z przed ok.3 lat i dzisiejsze odwiedziny komornika.

• Autor wątku Autor wątku andrew9219
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrew9219

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
W 2006-7 roku dostałem mandat za jazdę bez biletu od rewizora ostrołęckiego MZK.Dzisiaj mój dom odwiedził komornik i mam zapłacić 700zł.Nie ma mnie w domu ,a o wizycie komornika powiedziała mi osoba która ten dom ode mnie wynajmuje.Nie ma tam nic mojego.Pytanie brzmi,czy jest opcja dogadania się z komornikiem o rozłożenie na raty,jakie konsekwencje mi grożą i czy możliwe że zostałem wpisany do KRD?Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.

Możliwe, że wpis został dokonany.
Rozłożenie na raty jest jak najbardziej możliwe - w tym celu należy jak najszybciej wybrać się do kancelarii komorniczej i uzgodnić wysokość i termin rat. Możliwe, że wystarczy nawet telefon.
Proszę tylko pamięteć o terminowości rozliczeń, wtedy komornik nie powinien szukać majątku, z którego mogłaby być prowadzona egzekucja.
O ile oczywiście kwota rat będzie "przystępna" (adekwatna do zadłużenia).

Jakieś 3 miesiące temu dostałęm mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym(100zł).Możliwe że chodzi o ten mandat i czy mandaty te mogły się zsumować?

Nie sądzę, być może komornik prowadzi przeciwko Panu dwa postępowania.
Proszę mieć na względzie, że dochodzą dodatkowe koszty - koszty procesu, koszty klauzuli, jeśli wierzyciela reprezentuje pełnomocnik dodatkowo koszty zastępstwa prawnego w procesie oraz egzekucji.
Ponadto zobowiązany jest Pan opłacić koszty egzekucji - jeśli dług wynosi 100,00 zł to jest to najniższa opłata stosunkowa - 271,67zł , dochodzą koszty zapytań (36,15 zus, 45 urząd skarbowy), koszty przejazdu komornika poza miejscowość, w której ma swoją siedzibę (jeśli mieszka Pan poza miastem, w którym mieści się jego kancelaria), a także wydatki gotówkowe - doręczenie korespondencji. Jeśli mzk złożył wniosek o poszukiwanie majątku dłużnika to dodatkowo 'dochodzi' do zapłaty 81,50zł.

Aha.Jeszcze jedno.Kiedy przyjechał komornik w domu była osoba wynajmująca.Umowę na wynajem podpisał mój brat.Co może w takiej sytuacji zrobić komornik?

Komornik może wejść do lokalu, co do którego ma informację, że mieszka w nim dłużnik, czy jak w Pana przypadku dom stanowi własność dłużnika, a nawet z uwagi na wskazanie adresu przez wierzyciela - bez względu na jego stan prawny.
Jeśli chodzi Panu o kwestię zajęcia ruchomości to komornik może zająć rzeczy będące we władaniu dłużnika, a niekoniecznie stanowiące jego własność. Celem uniknięcia zajęcia rzeczy należących do osób trzecich należy przedstawić komornikowi dokument stwierdzający ich własność (np. faktura ze wskazaniem osoby innej niż dłużnik jako nabywca) lub wystąpić do sądu z powództwem przeciwegzekucyjnym (w wypadku dokonania zajęcia ruchomości nienależącej do dłużnika).

Ostatnia edycja:
Ok.Dzięki za pomoc.Mam nadzieję że jakoś z tego wybrne.
Pozdrawiam.

Powrót