Mandat - odwołanie o przedawnieniu

• Autor wątku Autor wątku morphi_0000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morphi_0000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

chciałbym Państwa prosić o pomoc w moim, konkretnym przypadku.
Mianowicie w dniu 6 maja 2016 r. został mi wystawiony mandat ZTM warszawa na kwotę 270,40 zł
ZTM w dniu 26 maja 2017 r. wniósł pozew w wyniku czego 13 czerwca 2017 r. odebrałem na poczcie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na ww kwotę + odsetki + kwota 67,50 zł tytułem kosztów.
14 dni od odebrania pisma już minęło na ewentualne wniesienie sprzeciwu.
Czy mimo upływu tego terminu mogę dalej składać odwołanie o przedawnienie mandatu z uwagi na fakt, iż od dnia płatności mandatu (21 maja 2016 r.) minął ponad rok?

Cz taka zabawa w ogóle ma rację bytu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki

Nie. Po pierwsze to nie było przedawnione, a po drugie, minął termin na wniesienie sprzeciwu. Był czas na reakcję wcześniej.

Dziękuję za odpowiedź.
Jak w takim razie mam czytać Prawo Przewozowe art. 77
Zgodnie z art. 77 tejże ustawy roszczenia z tytułu mandatu przedawniają się z upływem roku. Termin ten należy liczyć od końca terminu widniejącego na mandacie.

Jeżeli zatem ZTM do tego czasu nie podjął odpowiednich kroków, powinienem mieć możliwość powołania się na zarzut przedawnienia a w konsekwencji nie płacić mandatu.

A co do reakcji to teoretycznie mogę wnioskować o przywrócenie terminu. I go uwierzytelnić. Pytanie tylko jak na to patrzą sądy, jeśli byłem chory, zapomniałem ale nie mam dowodów na chorobę bo leżałem po prostu w domu....

morphi_0000 napisał:
A co do reakcji to teoretycznie mogę wnioskować o przywrócenie terminu. I go uwierzytelnić. Pytanie tylko jak na to patrzą sądy, jeśli byłem chory, zapomniałem ale nie mam dowodów na chorobę bo leżałem po prostu w domu....

Jeśli nie masz dowodu na swoją chorobę to nic nie wskórasz. Nic tu nie zdziałasz.

morphi_0000 napisał:
Jak w takim razie mam czytać Prawo Przewozowe art. 77
Przeczytaj całość ustawy, lub poszukaj na forum. Dowiesz się, że przedawnienie następuje po 15 miesiącach.
morphi_0000 napisał:
jeśli byłem chory, zapomniałem ale nie mam dowodów
Bez żartów... :)

Być może nie doczytałem jednak możesz mi wskazać miejsce w którym mowa o tych 15 m-cach?

morphi_0000 napisał:
Być może nie doczytałem jednak możesz mi wskazać miejsce w którym mowa o tych 15 m-cach?
1 rok +3 miesiące okresu reklamacyjnego

Powrót