Mandat recydywa

• Autor wątku Autor wątku Gregory323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gregory323

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam

Mam pytanie odnośnie mandatu z tzw. recydywy. Czy aby ta recydywa zadziałała trzeba w ciągu 2 lat popełnić te same wykroczenie czy którekolwiek z tzw recydywy?

Przykład:

Kierowca przekracza prędkość powyżej 31 km/h. Czyli popełnia wykroczenie z tzw recydywy. Kilka miesięcy później wyprzedza na przejściu dla pieszych i to też jest wykroczenie z tzw recydywy. Ile w tej sytuacji dostanie mandatu? 1500 zł czy 3000 zł?

Czyli mnie Policja wprowadziła w błąd. Miałem przekroczenie o 35km/h i mi powiedziano, że jeżeli w ciągu 2 lat ponownie przekrocze o więcej niż 31km/h mandat będzie podwójny. Nic nie mówiono o innych wykroczeniach jak wyprzedzanie na przejściu itd.

§ 2.

Kierującemu pojazdem mechanicznym ukaranemu za wykroczenie określone w art. 86 § 1a i 2, art. 86b § 1, art. 87 § 1 art. 92 § 2, art. 92a § 2, art. 92b, art. 94 § 1 albo art. 97a, który w ciągu dwóch lat od ostatniego prawomocnego ukarania popełnia to samo wykroczenie wymierza się karę grzywny w wysokości nie niższej niż dwukrotność dolnej granicy ustawowego zagrożenia.
Policjant miał rację.

Marcin Michalkowski napisał:
Czyli mnie Policja wprowadziła w błąd. Miałem przekroczenie o 35km/h i mi powiedziano, że jeżeli w ciągu 2 lat ponownie przekrocze o więcej niż 31km/h mandat będzie podwójny. Nic nie mówiono o innych wykroczeniach jak wyprzedzanie na przejściu itd.

Policja powiedziała Ci dobrze, jeśli w ciągu 2 lat przekroczysz znowu prędkość o 31km/h lub więcej, to kolejny mandat będzie w podwójnej wysokości. Jesli popełnisz inne wykroczenie z tej grupy po raz pierwszy (czyli np wyprzedzanie na przejściu), to za nie dostaniesz zwykły mandat i dopiero jeśli w ciągu 2 lat od wyprzedzania znowu będziesz wyprzedzał, to wtedy za wyprzedzanie będziesz w recydywie i za nie dostaniesz podwójny mandat.
Przekroczenie prędkości, a wyprzedzanie, to 2 różne wykroczenia, więc nie dają recydywy, jeśli po razie popełnisz każde z nich. Musi być to samo wykroczenie (z tego samego artykułu) popełnione drugi raz w ciągu 2 lat, w nie ze dowolne 2 wykroczenia z grupy tych, które mają recydywę.

Powrót