Mandat telefon prędkość

• Autor wątku Autor wątku Marcinrulez21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcinrulez21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. To mój pierwszy post. Mam nadzieję że odpowiedni dział. Opiszę Wam krótką historię (z wczoraj). Jechałem przez teren zabudowany trzymając w ręku telefon (odebrałem i poinformowałem dzwoniącego że oddzwonie później) z naprzeciwka jechał nieoznakowany radiowóz. Wiadomo zobaczyłem w lusterku że zwalniają i będą zawracać i tak też się stało. Jechałem nadal z dopuszczalną prędkością 50km/h. Za jakiś czas zobaczyłem ich doganiających mnie no i wtedy oczywiście koguty i zatrzymanie. Alkomat wszystko ok. Mandat za rozmawianie przez tel. Nawet nie był w stanie policjant okreśić w którym ręku miałem telefon. Z racji iż mi się śpieszyło (zaplanowana wizyta) przyjąłem na szybko mandat 500zł. Chciałbym oczywiście napisać odwołanie do sądu z prośbą o umorzenie kary. I tak oczywiście zrobię. Chciałbym również napisać pismo do komendanta z prośbą o przyjrzenie się nagrania z interwencji. Z pewnością doszło tam do złamania przepisów przez kierującego nieoznakowanym radiowozem. Skoro jechałęm z maksymalną dopuszczalną prędkościa musiał łamać przepisy by mnie dogonić (dopiero wtedy użył sygnałów świetlnych i dźwiękowych). Pytanie czy takie pisma coś dadzą? Czy to ma sens? Dzięki za konkretne odpowiedzi

Marcinrulez21 napisał:
Witam. To mój pierwszy post. Mam nadzieję że odpowiedni dział. Opiszę Wam krótką historię (z wczoraj). Jechałem przez teren zabudowany trzymając w ręku telefon (odebrałem i poinformowałem dzwoniącego że oddzwonie później) z naprzeciwka jechał nieoznakowany radiowóz. Wiadomo zobaczyłem w lusterku że zwalniają i będą zawracać i tak też się stało. Jechałem nadal z dopuszczalną prędkością 50km/h. Za jakiś czas zobaczyłem ich doganiających mnie no i wtedy oczywiście koguty i zatrzymanie. Alkomat wszystko ok. Mandat za rozmawianie przez tel. Nawet nie był w stanie policjant okreśić w którym ręku miałem telefon. Z racji iż mi się śpieszyło (zaplanowana wizyta) przyjąłem na szybko mandat 500zł. Chciałbym oczywiście napisać odwołanie do sądu z prośbą o umorzenie kary. I tak oczywiście zrobię.
odp.
Z chwilą przyjęcia i pokwitowania mandatu, postępowanie o wykroczenie staje się prawomocne i nie przysługuje żaden środek odwoławczy. Są wyjątki, ale to jest rzadkość.

Chciałbym również napisać pismo do komendanta z prośbą o przyjrzenie się nagrania z interwencji. Z pewnością doszło tam do złamania przepisów przez kierującego nieoznakowanym radiowozem. Skoro jechałęm z maksymalną dopuszczalną prędkościa musiał łamać przepisy by mnie dogonić (dopiero wtedy użył sygnałów świetlnych i dźwiękowych).
odp.
Pojazd uprzywilejowany, ma prawo przekroczyć dozwoloną prędkość, w przypadku; wykroczenia drogowego, lub podejrzeniu przestępstwa, wtedy takie działanie jest uzasadnione / oczywiście [nie za wszelką cenę, i gdy nie zagraża to życiu i zdrowiu innym uczestnikom ruchu drogowego i pieszych]

Pytanie czy takie pisma coś dadzą? Czy to ma sens? Dzięki za konkretne odpowiedzi
Nie.

A co z 7 dniową możliwością odwołania się od mandatu?

Przepisy łamali bez użycia sygnałów. Więc nie byli pojazdem uprzywilejowanym.

Przeczytaj kiedy i w jakiej sytuacji możesz odwołać się od przyjętego mandatu. Rozmawiałeś przez telefon? Więc zapłać mandat i nie kombinuj bo to ci nic nie da. Twoje pisma i skargi nic nie dadzą.

Ostatnia edycja:
Możesz sobie pisać co chcesz i gdzie chcesz. Szkoda na to czasu i papieru.
Mandat musisz zapłacić, jedyne co możesz zrobić to poprosić o rozłożenie na raty.
Sprawa jest zamknięta.

PS. Nie ma czegoś takiego jak odwołanie od mandatu.

PS.
Jest coś takiego i nawet rządowe strony o tym mówią. Np. na gov.pl

Jeśli dostaniesz mandat:

- za działanie, które nie było wykroczeniem – na przykład było wykroczeniem tylko do 14 kwietnia, a policjant wystawił ci mandat 15 kwietnia,
za działanie, za które może ukarać tylko sąd – na przykład grozi za to areszt, a nie mandat,
za działanie w obronie koniecznej lub obronie dobra chronionego prawem, jeśli niebezpieczeństwa nie można było uniknąć. Na przykład parkujesz samochód w niedozwolonym miejscu, by ratować czyjeś życie,
za działanie, które zostało spowodowane twoją chorobą psychiczną, upośledzeniem umysłowym lub innym zakłóceniem czynności psychicznych. Na przykład przekraczasz prędkość, bo masz atak schizofrenii i wydaje ci się, że musisz uciekać.

Możesz się wtedy odwołać.

Autorze tematu. Wykroczenie popełniłeś więc mandat słuszny i nic nie zrobisz.

Powrót