M
Marcinrulez21
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. To mój pierwszy post. Mam nadzieję że odpowiedni dział. Opiszę Wam krótką historię (z wczoraj). Jechałem przez teren zabudowany trzymając w ręku telefon (odebrałem i poinformowałem dzwoniącego że oddzwonie później) z naprzeciwka jechał nieoznakowany radiowóz. Wiadomo zobaczyłem w lusterku że zwalniają i będą zawracać i tak też się stało. Jechałem nadal z dopuszczalną prędkością 50km/h. Za jakiś czas zobaczyłem ich doganiających mnie no i wtedy oczywiście koguty i zatrzymanie. Alkomat wszystko ok. Mandat za rozmawianie przez tel. Nawet nie był w stanie policjant okreśić w którym ręku miałem telefon. Z racji iż mi się śpieszyło (zaplanowana wizyta) przyjąłem na szybko mandat 500zł. Chciałbym oczywiście napisać odwołanie do sądu z prośbą o umorzenie kary. I tak oczywiście zrobię. Chciałbym również napisać pismo do komendanta z prośbą o przyjrzenie się nagrania z interwencji. Z pewnością doszło tam do złamania przepisów przez kierującego nieoznakowanym radiowozem. Skoro jechałęm z maksymalną dopuszczalną prędkościa musiał łamać przepisy by mnie dogonić (dopiero wtedy użył sygnałów świetlnych i dźwiękowych). Pytanie czy takie pisma coś dadzą? Czy to ma sens? Dzięki za konkretne odpowiedzi