Mandat w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku eurosil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eurosil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
w maju 2005 roku w drodze do Francji mój kolega został zatrzymany moim samochodem BUS + przyczepa za przekroczenie wagi ogólnej zestawu / przez inspekcję transportu drogowego /. W wrześniu 2005 roku zostałem zaproszony :) jako właściciel auta o zapłacenie mandatu wysokości ok 800 EURO od tamtej pory nie jesteśmy już kolegami :) a ja nie byłem w Niemczech ale powoli się tam muszę wybrać bo mam chore dziecko i muszę jechać z nim do kliniki na 3 wyjazdy po parę dni . W związku z tym sprawa mandatu nie daje mi spokoju i proszę o pomoc co mam z tym zrobić bo w moim przypadku przy bardzo chorym dziecku kwota 800 EURO to bardzo dużo. :(
Auto było zarejestrowane na ,mnie więc są tam wszystkie dane adresowe i numer PESEL

Za mandat odpowiada kierowca pojazdu a nie ty,czy mandat był wystawiony na twoje nazwisko ?????????

tak mandat był wystawiony na moje nazwisko i nie przez Policję a przez Inspekcję transportu Drogowego za przekroczenie wagi zestawu . Kolega wiózł towar moim autem + przyczepą pożyczoną z Statoil .
Inspekcja Drogowa chyba wzięła mnie za właściciela firmy przewozowej ???

Trzeba bylo sie odwolać od mandatu skoro ty nie kierowaleś---czy kierowca byl twoim pracownikiem

Nie był moim pracownikiem i nie miał pojęcia o języku niemieckim i nie przyznał mi się ze do takiego zdarzenia doszło , dopiero po fakcie mi się przyznał jak otrzymałem wezwanie do zapłaty z e został zatrzymany ale nie wiedział o co chodziło bo nic nie rozumiał . Ale czy wiesz może coś na temat przedawnienia ?

Możesz pisać tylko o umorzenie tego mandatu ponieważ ty nie kierowałeś pojazdem
odpowiedzialność ponosi kierowca ty samochód pożyczyłeś więc dlaczego zostałeś ukarany szukaj kogoś kto ci napisze po Niemiecku. Nie ma przedawnienia mandatów jest przelicznik 1 dzień za 10e.
Podaj dane kierowcy niech se sprawdzą kto wtedy jechał.
Podaje ci stronę Policyjną możesz napisać po polsku do nich i zapytać czy to było zgodne z prawem.

http://www.internetwache.brandenburg.de ... late=index

No to mnie pocieszyłeś :( to mam poważny kłopot a muszę nie długo wybrać się do Niemiec . Jutro szukam tych wezwań i biorę się za pisanie listów .
Ps. czy orientujesz się może czy przy próbie umorzenia tego mandatu miałyby jakiś wpływ moja ciężka sytuacja materialna i niepełnosprawne dziecko z którym muszę odbyć parę wizyt w niemieckiej klinice ???

Za takie przewinienie odpowiada kierowca i powinien mandat zapłacić od razu ,może on podał Twoje dane
jak dawno otrzymaleś wyrok sądowy czy mandat.Powinieneś pisać odwołanie opisać sprawe i twoją sytuację
podalem ci strone policyjną po prawej stronie jest miejsce gdzie można pisać zapytania napewno ci odpowiedzą
opisz sprawe.

(Kontakt mit der Policaj aufmehmen ) https://www.internetwache.brandenburg.d ... lic&i_form[p_vorgang_waehlen][sachverhalt][ek_art]=kontakt&e2=vorgang_waehlen&i_form[prev_page]=none&start=1&x=720577bc3746b20fda0a1f74ac75b1ce

Powrót