K
Kate1976
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 66
Witam,
dzisiaj ze skrzynki pocztowej wyciągnęłam przesyłkę z Austrii, w której znalazłam mandat za przekroczenie prędkości o 28 km/h. Kwota do zapłaty to 80 EUR.
W necie znalazłam takie oto informacje:
Kiedy można się „wykręcić” od płacenia?
Żeby czuć się zobligowanym do uiszczenia mandatu, feralna przesyłka, jaką otrzymaliśmy od zagranicznych służb musi spełniać trzy warunki:
mieć formę listu poleconego,
być przetłumaczona na język polski,
zawierać dowód wykroczenia, choćby w postaci zdjęcia z fotoradaru czy kilku screenów z kamer.
W moim przypadku przesyłka nie nadeszła listem poleconym, tylko została zwyczajnie wrzucona do skrzynki oraz nie było w niej żadnych zdjęć, które potwierdzałyby wykroczenie.
Zatem mam pytanie, płacić czy nie płacić???
Co dalej dzieje się z nie opłaconym mandatem, czy mogą mi zająć wynagrodzenie?
dzisiaj ze skrzynki pocztowej wyciągnęłam przesyłkę z Austrii, w której znalazłam mandat za przekroczenie prędkości o 28 km/h. Kwota do zapłaty to 80 EUR.
W necie znalazłam takie oto informacje:
Kiedy można się „wykręcić” od płacenia?
Żeby czuć się zobligowanym do uiszczenia mandatu, feralna przesyłka, jaką otrzymaliśmy od zagranicznych służb musi spełniać trzy warunki:
mieć formę listu poleconego,
być przetłumaczona na język polski,
zawierać dowód wykroczenia, choćby w postaci zdjęcia z fotoradaru czy kilku screenów z kamer.
W moim przypadku przesyłka nie nadeszła listem poleconym, tylko została zwyczajnie wrzucona do skrzynki oraz nie było w niej żadnych zdjęć, które potwierdzałyby wykroczenie.
Zatem mam pytanie, płacić czy nie płacić???
Co dalej dzieje się z nie opłaconym mandatem, czy mogą mi zająć wynagrodzenie?