Mandat z MPK

• Autor wątku Autor wątku Mateuszzw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszzw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam mam takie pytanie około 6 lat temu dostałem mandat za jazdę bez biletu minął jakiś czas i mandatu nie zapłaciłem w ogóle o nim zapomniałem i po około 2 latach zaczęła dzwonić do mnie jakaś pani kiedy zapłacę mandat i tak zwlekałem za jakiś czas zaczęły przychodzić listy z "Get Back" sporo czasu one przychodziły no i minęło trochę czasu i uspokoiło się to już nic nie przychodziło aż nie dawno odezwali się do mnie około 2-3 tygodnie temu z kancelarii prawnej Lexus że mam czas do końca maja na zapłacenie jak nie to sprawa trafi do sądu poprosiłem o rozłożenie na raty lecz uznał Pan że jest to mała kwota czy ten mandat nie jest już przedawniony? proszę o pomoc

jeżeli nie było wydanego nakazu zapłaty przez sąd to opłata dodatkowa ulega przedawnieniu po 15 miesiącach,

robinson21 napisał:
opłata dodatkowa ulega przedawnieniu po 15 miesiącach,
udzielasz porady, więc rozumiem, że potrafisz podać podstawę prawną tego co napisałeś

Art. 77. 1. Z zastrzeżeniem ust. 2 oraz art. 78 roszczenia
dochodzone na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej
wykonaniu przedawniają się z upływem roku.

Art. 75. 1. Dochodzenie roszczeń w postępowaniu sądowym na
podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przysługuje
uprawnionemu po bezskutecznym wyczerpaniu drogi reklamacji,
przewoźnikowi zaś - po bezskutecznym wezwaniu zobowiązanego do
zapłaty.
2. Reklamacje lub wezwanie do zapłaty uważa się za bezskuteczne,
jeżeli dłużnik nie zapłacił dochodzonych należności w terminie 3 miesięcy
od dnia doręczenia reklamacji lub wezwania do zapłaty.

Zapomniałeś o najważniejszym, czyli przepisie który mówi o zawieszeniu biegu przedawnienia czego skutkiem jest wydłużenie tego okresu o trzy miesiące :)
Przepis prawny:
4. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub wezwania do zapłaty do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty i zwrócenia załączonych dokumentów, najwyżej jednak na okres przewidziany do załatwienia reklamacji lub wezwania do zapłaty.

cedwah napisał:
No nie wszystko, bo termin przedawnienia nie wynosi 15 miesięcy, tylko 12
Mateuszzw - otrzymał odpowiedź na zadane pytanie, dalsza dyskusja nie ma sensu,

cedwah napisał:
No nie wszystko, bo termin przedawnienia nie wynosi 15 miesięcy, tylko 12
Okres przedawnienia to 12 miesięcy, ale ulega zawieszeniu na okres 3 miesięcy. Zatem przedawnienie de facto następuje po 15 miesiącach.

Wskażę coś innego, choćby VII C 1054/15
Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne (art. 120 § 1 k.c.). Odnośnie zaś do wymagalności roszczenia to wskazać należy, iż obowiązujące przepisy wprawdzie nie definiują wymagalności, ale w orzecznictwie przyjmuje się, że jest to stan, w którym wierzyciel uzyskuje możność żądania zaspokojenia, a dłużnik jest obarczony obowiązkiem spełnienia świadczenia. Ogólne określenie terminu wymagalności stanowi przepis art. 455 k.c., z tym, że podstawową zasadą jest związanie terminem oznaczonym w umowie, wynikającym z ustawy lub z orzeczenia odpowiedniego organu. Z jego nadejściem następuje wymagalność oraz zaczyna biec przedawnienie.

Zaznaczyć należy, iż roszczenia dochodzone przez powoda w niniejszym postępowaniu o zapłatę opłaty z tytułu umowy przewozu, w związku odrębnym uregulowaniem w tym zakresie, podlegało jednak przedawnieniu w krótszym okresie. Zgodnie bowiem z treścią przepisu art. 77 ust. 1 ustawy Prawo przewozowe, roszczenia dochodzone na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przedawniają się z upływem roku. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub wezwania do zapłaty do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty i zwrócenia załączonych dokumentów, najwyżej jednak na okres przewidziany do załatwienia reklamacji lub wezwania do zapłaty (ust. 4). Mając zaś na uwadze, iż w myśl art. 75 ust. 1 i 2 przywołanej ustawy, dochodzenie roszczeń z tytułu przewozu możliwe jest dopiero po bezskutecznym wezwaniu do zapłaty, przy czym za bezskuteczne wezwanie rozumie się wezwanie, którego dłużnik nie uregulował w terminie 3 miesięcy od dnia jego doręczenia, bieg terminu przedawnienia zawiesza się na okres objęty powyższą procedurą, nie dłużej jednak niż na okres 3 miesięcy. Skoro zaś wezwanie zostało pozwanemu doręczone w dniu 22 września 2009 r., tj. w dniu dokonania przejazdu, i nie zostało uregulowane, roczny termin przedawnienia rozpoczynał swój bieg od dnia 22 grudnia 2009 r.

cedwah napisał:
wskaż fragment posta @Mateuszzw, z którego to wywnioskowałeś
Mateuszzw napisał:
dostałem mandat za jazdę bez biletu minął jakiś czas i mandatu nie zapłaciłem w ogóle o nim zapomniałem
Następnie;
Przepis prawny:
4. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub wezwania do zapłaty do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty i zwrócenia załączonych dokumentów, najwyżej jednak na okres przewidziany do załatwienia reklamacji lub wezwania do zapłaty.

Maksymalny termin;
Przepis prawny:
2. Reklamacje lub wezwanie do zapłaty uważa się za bezskuteczne,
jeżeli dłużnik nie zapłacił dochodzonych należności w terminie 3 miesięcy
od dnia doręczenia reklamacji lub wezwania do zapłaty

Pytający otrzymał wezwanie do zapłaty. Bieg przedawnienia uległ zawieszeniu na okres trzech miesięcy z powodu braku jego reakcji. Po trzech miesiącach przedawnienie rozpoczęło swój roczny bieg :)

loco1 napisał:
Wskażę coś innego ...
to jest nieudolna ucieczka od odpowiedzi na pytanie. Nie powołuj przepisów bo je znam. Wskaż w poście pytającego fragment, który świadczy o tym, że termin na przedawnienie uległ zawieszeniu na 3 miesiące i w rezultacie wydłużył go do 15 miesięcy, bo ja go nie widzę.
Kanas napisał:
Pytający otrzymał wezwanie do zapłaty
gdzie to napisał, bo ja widzę tylko to:
Mateuszzw napisał:
6 lat temu dostałem mandat za jazdę bez biletu minął jakiś czas i mandatu nie zapłaciłem w ogóle o nim zapomniałem i po około 2 latach zaczęła dzwonić do mnie jakaś pani

Ostatnia edycja:
Panowie, bardzo interesująca jest ta dyskusja i faktycznie chciałbym wiedzieć, dlaczego @cedwah uważa, że w tym przypadku termin nie uległ zawieszeniu, skoro wezwanie do zapłaty otrzymał pytający, a na nie nie zareagował.

Co i tak nie zmienia oczywiście dla samego pytającego faktu, że wierzytelność jest przedawniona, bo czy to będzie 12 miesięcy czy też 15, to i tak po 6 latach przedawnione jest.

cedwah napisał:
gdzie to napisał, bo ja widzę tylko to:
Cytat:
Napisał/a Mateuszzw Zobacz post
6 lat temu dostałem mandat za jazdę bez biletu minął jakiś czas i mandatu nie zapłaciłem w ogóle o nim zapomniałem i po około 2 latach zaczęła dzwonić do mnie jakaś pani

Powrót