D
dudekmotorek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam mam problem.Mieszkam w Polsce i pracuje w polskiej firmie jako kierowca miedzynarodowy.Moje miesieczne zarobki to okolo 1000-1100eu.Otrzymalem mandat w wysokosci 344,23eu za przekroczenie predkosci o 17km/h.To bardzo duze obciazenie dla mnie, jest to 1/3 moich miesiecznych zarobkow zarobkow.Dzwonilem do konsulatu , ktory poinformowal mnie ze przysluguje mi prawo do odwolania w ciagu 60dni od daty dostarczenia mandatu pod warunkiem ze mandat nie zostal zaplacony.Droga odwolawcza zostala zamknieta gdyz firma leasingowa po prostu zaplacila mandat (z kursem eu 4,6028zl!!!!) i przyslala fakture obciazajaca mojego szefa.Dokladnie przyslali fakture powiekszona o 1584,42zl. Od calej sumy leasing+mandat naliczyli vat i wyslali to do mojego szefa.Z tego co rozmawialem z prawnikiem leasing uczynil to niezgodnie z prawem gdyz powinien poinformowac wloska strone iz to nie pracownik leasingu byl kierowca , powinien wystosowac pismo do mojej firmy szef powinien okreslic kto prowadzil wowczas pojazd i nastepnie pismo powinno byc dostarczone mnie.Mam wiec kilka pytan: 1-jak i gdzie sie odwolywac od tego mandatu bo jesli leasing zamknal mi droge odwolawcza we Wloszech to w takim wypadku powinien poniesc czesc kosztow mandatu.Leasing nie ma wladzy ani komorniczej ani sadowniczej i nie do niego naleza takie decyzje, w zwiazku z tym chcialbym aby poniosl kare za samowole 2-rozumiem ze nalicza vat od sumy leasingowej ale ze naliczyl jeszcze od calej sumy z mandatem?To mi sie wydaje ze to nie jest do konca w porzadku jesli chodzi o urzad skarbowy. 3-z jakiego dnia i jaka cena euro?Z dnia wykroczenia czy z dnia dostarczenia mandatu?Wysokosc ceny 1eu jest okreslana przez NBP po srednim kursie a nie po kursie danego leasingu dlaczego naliczono mi 1eu=4,6028zl? Dzwonilem do Urzedu Skarbowego gdzie sie dowiedzialem ze jesli mandat jest doliczony do leasingu i zwieksza to koszty leasingowe to Vat jest naliczony prawidlowo od calej sumy i jest to zalezne od umowy leasingowej.Nie zmienia to faktu ze jesli dostane mandat od policjanta to nie zawiera on VAT-u jesli od firmy leasingowej to VAT zawierac moze i wtedy jest on powiekszony o ten podatek.