mandat z wloch

• Autor wątku Autor wątku wiola3166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiola3166

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
otrzymalam mandat z wloch z rzymu, a dokladnie 5 mandatow kazdy w wysokosci 100 euro czyli 500 euro lacznie, mandaty otrzymalam listownie, nie musialam potwierdzac odbioru, na wycieczce bylam ponad poltora roku tamu wypozyczonym samochodem, obecnie mieszkam w irlandii list otrzymalam w jeszyku angielskim, a ukarana jestem za poruszanie sie po obszarze bez odpowiedniego zezwolenia, w jezyku ang brzmi to dokladnie tak:was driving in a limited traffic area without authorization. mam pytanie czy musze placic ten mandat, czy jesli nie zaplace poniose jakies konsekwencje, czy moge sie odwolac, jak wyglada strona prawna w takiej sytuacji, prosze o porade 500 euro to duza kwota, z gory dziekuje.

napisz odwolanie lub zadaj wyjasnienia. Mieszkam we wloszrch i tu nie trzeba miec absolutnie zadnego pozwolenia. Mozesz mi napisac przez kogo jest podpisany list? Pozatym mandaty przychodza w zielonych dlugich kopertach za potwierdzeniem odbioru

Ja też coś dziś otrzymałem... cholerni policjanci napisali po włosku a nie po ang więc ja im też chyba wyślę prośbę o wyjaśnienie w języku polskim!

Czy warto pisać wyjaśnienie odwołanie czy już przypadkiem w tym czasie odbijania piłeczki nie będą rosły odsetki ?

Proszę kogoś kto miał podobny problem o pomoc.

galadriela22 napisał:
Mieszkam we wloszrch i tu nie trzeba miec absolutnie zadnego pozwolenia.
Oczywiście, że trzeba mieć. W Rzymie jest teraz sporo stref, gdzie trzeba mieć pozwolenie, głównie w centrum, w zabytkowych miejscach, wjazd do tych stref jest wyraźnie oznaczony (neony, lampki migające na żółto).

Mandaty są zasadne. Tyle że powinny być doręczone za zwrotnym pokwitowaniem odbioru. Oczywiście można nie płacić i na to wygląda, że oni wysyłając nie liczą, że zostaną zapłacone. Nie są to poważne wykroczenia. W takich strefach wolno jeździć tym co tam mieszkają, zaopatrzeniu, karetkom i śmieciarzom oraz inwalidom. Inni muszą na to uzyskać specjalne jednorazowe zezwolenie.

Witam.
Przeglądając informację w necie na temat mandatów we Włoszech, natrafiłem na post " mandat z włoch". Prosiłbym o pomoc jak mam się zachować.
A mianowicie.
Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie o wykroczeniu sygnowanym papierem firmowym EBG Investments S.A. z Bydgoszczy wzywającym mnie do dokonania wpłaty za mandat wystawiony w dniu 28.07.2010. Data wymagalności to 11.08.2010. W rozmowie telefonicznej z osoba prowadzącą moja sprawę dowiedziałem się, że chodzi o przekroczenie prędkości udokumentowanej fotoradarem. W piśmie, które otrzymałem jest informacja mówiąca o tym, iż działają na podstawie umowy zawartej pomiędzy EGB Inwestments S.A. a Park Trade Europe AB w dniu 29.01.2007r. i podpisane przez dyrektora biura windykacji.
Wpłatę muszę dokonać do 16.02.2012 r. i nie wiem jak się mam zachować, aby nie ponosić ewentualnie wyższych kosztów np. komorniczych, chociaż takiej sytuacji nie pamiętam ( chodzi o moje wykroczenie ). Proszę o odpowiedź lub jakąś sugestię, co mam zrobić.
Pozdrawiam.

Mandat a oszustwa

Witam mam problem.Mieszkam w Polsce i pracuje w polskiej firmie jako kierowca miedzynarodowy.Moje miesieczne zarobki to okolo 1000-1100eu.Otrzymalem mandat w wysokosci 344,23eu za przekroczenie predkosci o 17km/h.To bardzo duze obciazenie dla mnie, jest to 1/3 moich miesiecznych zarobkow zarobkow.Dzwonilem do konsulatu , ktory poinformowal mnie ze przysluguje mi prawo do odwolania w ciagu 60dni od daty dostarczenia mandatu pod warunkiem ze mandat nie zostal zaplacony.Droga odwolawcza zostala zamknieta gdyz firma leasingowa po prostu zaplacila mandat (z kursem eu 4,6028zl!!!!) i przyslala fakture obciazajaca mojego szefa.Dokladnie przyslali fakture powiekszona o 1584,42zl. Od calej sumy leasing+mandat naliczyli vat i wyslali to do mojego szefa.Z tego co rozmawialem z prawnikiem leasing uczynil to niezgodnie z prawem gdyz powinien poinformowac wloska strone iz to nie pracownik leasingu byl kierowca , powinien wystosowac pismo do mojej firmy szef powinien okreslic kto prowadzil wowczas pojazd i nastepnie pismo powinno byc dostarczone mnie.Mam wiec kilka pytan: 1-jak i gdzie sie odwolywac od tego mandatu bo jesli leasing zamknal mi droge odwolawcza we Wloszech to w takim wypadku powinien poniesc czesc kosztow mandatu.Leasing nie ma wladzy ani komorniczej ani sadowniczej i nie do niego naleza takie decyzje, w zwiazku z tym chcialbym aby poniosl kare za samowole 2-rozumiem ze nalicza vat od sumy leasingowej ale ze naliczyl jeszcze od calej sumy z mandatem?To mi sie wydaje ze to nie jest do konca w porzadku jesli chodzi o urzad skarbowy. 3-z jakiego dnia i jaka cena euro?Z dnia wykroczenia czy z dnia dostarczenia mandatu?Wysokosc ceny eu jest okreslana przez NBP po srednim kursie a nie po kursie danego leasingu dlaczego naliczono mi 1eu=4,6028zl?

Witam;

Dostałem w zeszły piątek mandat z Włoch za złe parkowanie w okresie 09/10/2012 godzina 17:05 w Neapolu na kwotę 60 Euro. Mandat przyszedł zwykłym listem ... ot leżał w skrzynce, napisany po włosku ... i bym go zapłacił bez problemu ... bo faktycznie byłem we Włoszech w tym czasie ... wynająłem auto ... ale nie byłem nigdy w Neapolu !!! Byłem tylko w Rzymie i Fabriano podczas przejazdu w obie strony ... a tu mandat za złe parkowanie w Neapolu ... co teraz z tym fantem zrobić ... odwołać się do Prefekta ale w jakiej formie( co napisać), mam dwóch świadków że w czasie rzekomego parkowania pracowałem w firmie w Fabriano ( 400 km od Neapolu)!!! Ewidentnie ktoś chcę mnie naciągnąć na kasę!!! Poradźcie proszę, bo nie chodzi o 60 euro ale o zasady.
Jak wracałem do Polski to na autostradzie do Rzymu z Fabriano zatrzymała mnie policja pytając się gdzie jadę, czy auto wynajęte i mnie puścili ... dziwne a potem ten mandat z Neapolu ...

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót