Mandat z włoch

• Autor wątku Autor wątku thorinpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thorinpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

dzisiaj otrzymałem mandat z Włoch za rzekome przejechanie na czerwonym świetle. Nie wiem na jakie podstawie zostało to stwierdzone, ponieważ nie udokumentowali tego zdarzenia żadnym zdjęciem, dostałem tylko list z informacją za co otrzymałem mandat , dane osobowe oraz konto na które trzeba wpłacić pieniądze .

Co mogę w tym wypadku zrobić ? czy jest sens się odwoływać ? na jakiej podstawie wystawili mandat ?

sytuacja miała miejsce ponad pół roku temu

proszę o rady

Jeśli ma Pan wątpliwości co do zasadności mandatu należy skontaktować się z podmiotem, który go wydał.

obawiam się ze może być problem z dogadaniem się , gdyż włoskiego nie znam , a angielski ledwie w stopniu podstawowym .

Dodam ze list przyszedł mi do Polski

Proszę "uśmiechnąć" się do kogoś znajomego kto mógłby przetłumaczyć to choć na angielski (może wystarczy) lub skontaktować się z amabasadą/konsulatem włoch w polsce - może coś pomogą..

Ja radzę nie płacić. Odwołaniem od postępowania mandatowego jest odmowa przyjęcia mandatu. W takim przypadku będą musieli udowodnić swoje racje przed sądem. Dzwonienie nic nie da. Wiem to z własnego doświadczenia. Biegle mówię po włosku i nic nie wskórałem. Dowiedziałem się, że mają zdjęcie z dobrze widocznym numerem rejestracyjnym mojego samochodu. I na tej podstawie mandat za przejechanie skrzyżowania na czerwonym świetle. Ja takiej sytuacji sobie nie przypominam. Nie zapłaciłem i dali sobie spokój.

A czy Polska zaimplementowała już DYREKTYWĘ PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2011/82/UE z dnia 25 października 2011 r. w sprawie ułatwień w zakresie transgranicznej wymiany informacji dotyczących przestępstw lub wykroczeń związanych z bezpieczeństwem ruchu drogowego?

na mandacie powinien byc nr sprawy ktory nalezy wpisac aby zobaczyc swoje zdjecie na stronie www. instytucji wystawiajacej mandat.Prosze nie pytac mnie o szczegoly staram sie dopiero dochodzic swoich praw i sam nie jestem zorientoany.Dostalem 350eu za przekroczenie o 17km/h.Leasing sobie zaplacil i wystawil fakture.

Powrót