Mandat z ZTM i pozew

• Autor wątku Autor wątku nagravision
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nagravision

Użytkownik
Odpowiedzi
32
04.04.2010 wystawiono mi mandat za jazdę z nieważnym biletem. Ostatnio dostałam pismo "nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym" od listonosza (30 marca 2011 - pismo napisano 23 marca b.r) , teraz mam dwa tygodnie na zapłątę bądź sprzeciw. Czytalam że mandat przedawnia się po roku- mam pytanie tylko czy po roku od WYSTAWIENIA czy po roku od terminu zapłaty (czyli gdy ma się 2 tygodnie na zapłatę mandatu to teoretycznie powinnam zapłacic do 18 kwietnia 2010). Jeśli od wystawienia to za parę dni rozumiem że bedę mogła wybronić się tym, ze mandat stracił ważność (bo minie rok). Jest jeszcze jeden artykuł, który mówi o 3 miesięcznym okresie zawieszenia. Nie pisałam żadnych zażalen do ztm, żadnych innych pism. Przyszło mi może raz ponaglenie zapłaty z ztm, dodam że jeszcze mam 2 mandat do zapłacenia z zeszłego roku, ale z tym drugim na razie cisza. Czy mam szanse wymigać się od zapłaty mandatu, czy raczej nie ma szans? Proszę o poradę.

Sorry ale w prawie cywilnym wszczęcie postępowania (np. upominawczego) przerywa bieg przedawnienia. Nakaz zapłaty ma w tym przypadku 3 letni termin przedawnienia. To może zapłać....

i nic kompletnie nie da się z tym zrobić? To dość absurdalne, bilet skonczył mi sie wtedy pół godziny wczesniej i nawet nie wiedziałam, że jade z nieważnym.

Ale co jest absurdalne? Sąd nie bada biletu i z jakim jechałaś tylko zasadność roszczenia. W tym przypadku jest to opłata specjalna za przejazd bez ważnego biletu którą jak rozumiem przyjęłaś w dn. 04.04.2010 poświadczając to własnoręcznym podpisem. Na podstawie przedstawionych dowodów sąd w postępowaniu upominawczym uznał zasadność roszczenia. Dlatego dostałaś wezwanie do zapłaty.

Tak rozumiem. I wiem, że nikogo to nie obchodzi, czy bilet mi się skończył 3 sekundy temu, 30 minut temu, czy w ogóle go nie miałam od roku. Czy mogę coś jeszcze w tej sprawie zrobić (skoro nie mogę wnieśc zarzutu przedawnienia w sprzeciwie), czy pozostaje mi juz tylko zapłacenie?

niestety zostaje ci tylko zaplacic i to w miare szybko zeby komornik sie za to nie zabral bo wzrosna koszta.W regulaminie napisane jest ze bilet musi byc wazny w trakcie kontroli wiec czy stracil waznaosc przed chwila nie ma znaczenia bo jest juz niewazny

Ok, dziękuje Wam za odpowiedzi. Pozostaje więc zapłacic i uważać na przyszłość. :)

Powrót